Oldal kiválasztása

Barátság férfi és nő között – Valóban létezhet?

Téged is régóta foglalkoztat a kérdés, hogy valóban lehet e csupán barátság férfi és nő között? Bármiféle vonzalom kialakulása tényleg teljesen lehetetlen lenne? Létezik olyan helyzet, amikor végleg ki lehet lépni a barát zónából? Ahhoz, hogy a feltett kérdésekre részletes választ kapj, nincs más dolgod, mint lejjebb tekerni! A férfi és nő közti barátság általános […]

by admin

szept 6, 2021

Téged is régóta foglalkoztat a kérdés, hogy valóban lehet e csupán barátság férfi és nő között? Bármiféle vonzalom kialakulása tényleg teljesen lehetetlen lenne?

Létezik olyan helyzet, amikor végleg ki lehet lépni a barát zónából? Ahhoz, hogy a feltett kérdésekre részletes választ kapj, nincs más dolgod, mint lejjebb tekerni!

A férfi és nő közti barátság általános felfogása

Egy általános ki nem mondott megállapodás szerint – ami a férfiak és a nők között húzódik – nem lehet szó a két nem közötti igaz, és teljes körű barátságról. Ha létrejön bárminemű szorosabb kapcsolat a felek között, akkor szinte biztos, hogy az egyik fél szerelmes lesz, ideális esetben pedig mind a kettő.

Azonban egyenlőre kérdéses, hogy mire alapozza ezt a tényt a közvélemény, hiszen semmilyen bizonyíték nem mutatható fel mellette. Viszont, sajnos megcáfolni sem tudjuk az állítást, ezért sorra kell vennünk azokat a pontokat, amik felmerülhetnek egy szorosabb „baráti” kapcsolat során a felek között.

Miként alakulhatott ki ez az állásfoglalás a férfi-nő kapcsolatokról?

Ahhoz, hogy megértsük ezt a meglátást, vissza kell utaznunk a régebbi korok mindennapjaihoz és etikettjéhez.

Manapság már alapvető, hogy mindenkinek joga van megválasztani a barátait, társadalmi helyzettől, rassztól, valamint nemtől függetlenül. Viszont ez, akár már 50 évvel ezelőtt sem feltétlen ezt a tendenciát mutatta.

Gondoljunk csak bele: régen egy lánynak, illetve asszonynak a napirendje csakis a házkörüli tevékenységeket tette lehetővé, csupán nőkből álló társaságokban szocializálódtak. Emellett a nők csakis azzal a férfival kerülhettek bizalmas viszonyba – annak nem pejoratív értelmében – akivel valamilyen romantikus kapcsolat fűzte össze őket. Így rendszerint a férjükkel.

Amennyiben bárki megszegte ezt az íratlan szabályt, máris a szájára vette a falu, házasságtörőnek, csalárdnak bélyegezték.

Miért hiszik sokan, hogy ez a felállás még mindig mérvadó?

Azok után, hogy szociológiailag meghatározható a férfi nő barátság eleve bukásra ítéltetése, fontos, hogy a pszichológiai mozgatórugókkal is képben legyünk.

Tulajdonképpen már komplex képeket találhatunk annak felvázolásáról, hogy hogyan működik egy nemen belüli barátság: a nők gyakran érzelmi alapú témákat osztanak meg a barátnőikkel, míg a férfiak inkább általánosabb témákról beszélnek.

Ami pedig szinte mindegyik barátságnak az alapja, az a férfiak, illetve a nők kibeszélése.

Ugye neked is elképzelhetetlen, hogy arról, milyen egy pasi az ágyban, a férfi barátoddal csevegj egy üveg bor kíséretében?

férfi és nő közötti barátság

Hogy tudjuk magunkat a biztonságos barát zónában tartani?

Az úgynevezett barát zóna azt a képzeletbéli területet szimbolizálja, ami egy teljesen semleges, objektív övezet. Alapvetően ezt szokták kiindulópontnak nevezni egy férfi nő kapcsolatban, azonban ez teljességgel hibás! Ugyanis itt az egyik legfontosabb tényező nem érvényesül: a szexuális vonzalom, ami megelőzi a barátságot.

Gyakran halljuk, hogy eleinte csak barátok voltunk, és aztán…

Amikor megismerünk valakit, teljesen normális, hogy kialakul róla egy előfeltevésünk, ami később beigazolódik, vagy sem. Természetesen ide sorolható a külső tulajdonságok számbavétele is – mennyire találjuk vonzónk az illetőt. Viszont azt lényeges megemlíteni, hogy a későbbiekben nem ez fog motiválni, hanem az adott személyiséggel értékesen eltöltött idő.

Lényegében tehát, roppant egyszerű megválaszolni a kérdést: a legjobb, ha egyáltalán nem is feltételezzük, hogy ebből a zónából valaha feljebb tudunk lépni.

A vásznon feltűnő alkotások, amik cáfolják a kizárólagos barátságot

A hollywoodi filmipar egyik kedvenc nagy témaköre a szerelem, ahol bizony elegáns helyet tudott kivívni magának egy-egy férfi-nő barátság megcáfolása.

Azért is alakulhatott ki egy filmes kép ezzel kapcsolatban a közvéleményben, mert már évtizedek óta traktálnak azzal, hogy ilyen önzetlen barátság bizony nem létezhet.

De nézzük a filmeket (Vigyázat, spoiler veszély!):

1. Jóbarátok:az ikonikus sorozat még a 90-es évek közepén kezdett szárnyra kapni, és azóta is kirobbanó sikernek örvend. A történetben 6 barát életét követhetjük nyomon, viszont az évek múlásával egy jelentős, mindent átértékelő mozzanat következik be.

Monica és Chandler, sok évtizednyi barátság után visszavonhatatlanul egymásba szeret, majd összeházasodnak és két gyermeket nevelnek fel közösen.

2. Barátság extrákkal:a filmben egy férfi és egy nő kapcsolatát látjuk, amit az intimitás teljes hiánya nélkül a testi vonzalomra, és minden velejáró gyönyörre építenek fel. Azonban az egyre több együtt töltött idő meghozza gyümölcsét, és pár hónap alatt végleg egymásba szeretnek.

BÓNUSZ:Harry Potter: a híres, több kötetes brit regény közepénél, az addig egymás legjobb barátjaként létező pár, Hermione és Ron óriási küzdelmek árán összeházasodnak.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Hogyan fokozd a teherbeesés valószínűségét?
Hogyan fokozd a teherbeesés valószínűségét?

Ebben a cikkben részletesen utánajárunk a teherbeesés valószínűségének fokozására irányuló lehetőségeknek. Milyen tényezők befolyásolják általánosságban a teherbeesést? Van néhány olyan általános tényező, amely nagymértékben befolyásolja a teherbeesés valószínűségét,...

Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!
Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!

Szeretnéd elkerülni a nem kívánt terhességet, de nehezen jutsz döntésre, hogy melyik formáját alkalmazd a fogamzásgátlásnak? Had segítsünk egy kicsit! Terítéken a tablettás verzió, valamint annak különböző válfajai. Vajon mik a leglényegesebb különbségek? Mik lehetnek...

Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!
Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!

Szeretnéd végre megérteni mélyről jövő, kínosnak tűnő vágyaidat? Esetleg más jellegű problémák állnak a háttérben? Korai magömléssel, netán impotenciával küzdesz? Vagy pont ellenkezőleg, bármennyire is igyekszel, egyszerűen képtelen vagy eljutni a csúcsra? Egyáltalán...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás