Oldal kiválasztása

A nárcisztikus párkapcsolatokról – nárcizmus a párkapcsolatban

Gyakran érezed, hogy a párod szinte minden kérdésben felül kerekedik rajtad? Nem találod a kulcsot a megoldáshoz? Cikkünkben részletes beszámolót nyújtunk a nárcisztikus személyiség megjelenéséről a párkapcsolatokban. A nárcisztikus párkapcsolatokról bővebben A pszichológiai betegségek már évezredek óta jelen vannak a társadalmunkban, azonban nem régiben kezdték csupán átfogóan vizsgálni őket. Ilyen például a nárcisztikus személyiségzavar, ami […]

by admin

szept 6, 2021

Gyakran érezed, hogy a párod szinte minden kérdésben felül kerekedik rajtad? Nem találod a kulcsot a megoldáshoz?

Cikkünkben részletes beszámolót nyújtunk a nárcisztikus személyiség megjelenéséről a párkapcsolatokban.

A nárcisztikus párkapcsolatokról bővebben

A pszichológiai betegségek már évezredek óta jelen vannak a társadalmunkban, azonban nem régiben kezdték csupán átfogóan vizsgálni őket. Ilyen például a nárcisztikus személyiségzavar, ami alapvetően óriási küzdésre ad okot magának a betegnek. Ahogy a vele párkapcsolatban, illetve közeli viszonyban élő félnek is.

De mit jelent ez pontosan?

Lényegében a mentális rendellenességet elszenvedő alany úgy érzi, saját maga a legcsodálatosabb ember a földön. Ezért kizárólag önmagát képes igazán csodálni. Azonban a pszichológusok megállapították, hogy ezen érzések mögött legtöbbször egy kritika által sebezhető, törékeny önérzet lapul.

nárcisztikus férfi

A nárcisztikus személy viselkedése a párkapcsolaton belül

Bizonyára mindenki levonhatta az előző sorokból azt a következtetést, hogy egy nárcisztikus személlyel való együttlét, bizony fel tudja őrölni az élet örömeit.

Ha a párunk túlzott egoizmusban szenved, nem lesz képes ténylegesen odafigyelni ránk, ugyanis jellemzően csupán saját magával lesz elfoglalva. Természetesen, amennyiben valamiféle előnyt vél felfedezni a velünk való törődéssel, haladéktalanul megteszi azt.

Az olyan tünetek is könnyen utalhatnak nárcizmusra, mint az apró, jelentéktelennek tűnő kritikák túlreagálása. Esetleg az, hogy mindig mindenben igazuk van (legalább is szerintük).

Hogyan hathat egy nárcisztikus személy a párjára?

Mivel egy nagyon erős énközpontú mentális – azaz szellemi irányultsági – problémáról van szó, a partnert elszenvedőként is azonosíthatjuk. A fent említett jellemzők miatt a másik fél úgy érezheti, hogy ő egyáltalán nem fontos. Egyetlen céljaként a szerelme tiszteletét és megbecsülését azonosíthatja.

Mivel ebben az esetben kerülhetők el a veszekedések, és csakis így érhető el a boldogság átmeneti állapota.

Azonban ez a tényleges személyiségünk háttérbe szorítását, azon felül pedig elvesztését eredményezheti. Mindemellett pedig teljesen elhanyagolhatjuk magunkat, hiszen a nárcisztikus személy tiltja azt, hogy rajta kívül mással, azaz saját magunkkal is foglalkozzunk.

 

Mit tegyünk, ha párunk viselkedésén észrevettük az első jeleket?

Nos, mindenkinek saját tisztje eldönteni, hogy számára miből áll egy boldog párkapcsolat. Így a választ csakis objektív módon határozhatjuk meg.

A nárcisztikus személy – orvosi kezelés nélkül – bizonyítottan képtelen megváltozni, így amennyiben észleljük a jellemen a tüneteket, és egy őszinte beszélgetés nem hoz javulást, jobb, ha azonnal pakolni kezdünk.

Sajnos annak a lehetősége, hogy valakit félre diagnosztizáljunk csekély. Amennyiben úgy érezzük nem kapunk elég figyelmet társunktól – amit a másik fél maradéktalanul elvár tőlünk -, akkor célszerű lehet elhatározni magunkat a szakítás mellett.

agresszív férfi ember

Hogyan szűrhetjük ki a nárcisztikus személyeket az első randikon?

Bizonyára sokan meglepődnek akkor, amikor ráébrednek arra, hogy az akár több éve szeretett párjuk nárcisztikus személyiség. Viszont az első találkozások alkalmakor könnyen előfordulhat, hogy a nagyobb fokú egoizmus imponáló a másik fél számára.

Ugyanis mind két nem odáig van az erős és független jellemekért.

Emellett pedig, mint azt már említettük, az egyik legjellemzőbb vonás a nárcisztikus személyekben, hogy a törődés által próbálnak eljutni a céljukig. Ezért gyakran tapasztalhatjuk, hogy a hódítási fázisban a tenyerükön hordanak minket. Úgy érezhetjük, mi vagyunk a világ legeslegközepén.

Ahogy a mondás is tartja, csupán a hosszú távú kapcsolatban mutatjuk ki a fogunk fehérjét. Ezért a legtöbbször, csupán akkor szembesülhetünk a problémákkal.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!
Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!

Szeretnéd elkerülni a nem kívánt terhességet, de nehezen jutsz döntésre, hogy melyik formáját alkalmazd a fogamzásgátlásnak? Had segítsünk egy kicsit! Terítéken a tablettás verzió, valamint annak különböző válfajai. Vajon mik a leglényegesebb különbségek? Mik lehetnek...

Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!
Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!

Szeretnéd végre megérteni mélyről jövő, kínosnak tűnő vágyaidat? Esetleg más jellegű problémák állnak a háttérben? Korai magömléssel, netán impotenciával küzdesz? Vagy pont ellenkezőleg, bármennyire is igyekszel, egyszerűen képtelen vagy eljutni a csúcsra? Egyáltalán...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás