Oldal kiválasztása

Akupunktúra és szex: mi közük van egymáshoz?

Egyre többen állítják, hogy az akupunktúra nem csupán általános közérzet javító, lelki és fizikai immunerősítő, hanem egy különleges gyógyír több, elterjedt betegségre is, mint például a merevedési problémák, vagy a korai magömlés. De valóban képes lenne erre ez az ősi kínai gyógymód? Egyáltalán mi köze van a szexnek és az akupunktúrának egymáshoz? Mégis miben válhat […]

by admin

szept 6, 2021

Egyre többen állítják, hogy az akupunktúra nem csupán általános közérzet javító, lelki és fizikai immunerősítő, hanem egy különleges gyógyír több, elterjedt betegségre is, mint például a merevedési problémák, vagy a korai magömlés.

De valóban képes lenne erre ez az ősi kínai gyógymód? Egyáltalán mi köze van a szexnek és az akupunktúrának egymáshoz? Mégis miben válhat az előnyünkre egy ilyen kezelés?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Az akupunktúra általános jótékony hatásai

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvosláshoz tartozó szakterület, mely során apró tűket szúrnak – különböző mélységekben – a páciens bőrébe, testének előre meghatározott pontjain.

A kezdeti rideg, elutasító fogattatás ellenére (mint placebo gyanús, értelmezhetetlen hatásmechanizmusú kezelés), immár a nyugati orvoslás is elismerte hatékonyságát – bár egyenlőre csak egyetlen, ám annál jelentősebb területen – a krónikus fájdalmak kezelésével kapcsolatban (térd, hát fájdalmak, fejfájás és migrén), mindezt csupán pár éve, 2012-ben.

Ez pozitív következtetésekre adhat okot azt illetően, hogy sokkal több minden lappanghat még e rejtélyes gyógymód körül, mint azt elsőre gondolnánk. Pontos működési elve azonban továbbra sem ismert. A spirituálisabb beállítottságú egyének a test energia hálózatának kiegyensúlyozásával, még mások inkább a neurológiával próbálják összefüggésbe hozni.

A hagyományok szerint a kínaiak is azt vallják, hogy a betegségek nagy része a különböző energiák (yin és yang) kiegyensúlyozatlanságának következménye. A beteg kórképének tanulmányozása után alaposan megtervezett tű szúrások célja tehát, a testben feltételezett apró „meridián pontok” elzáródásának megakadályozása, hogy az életenergia (Qi) akadálytalanul tudjon áramolni rajtuk keresztül.

Sajnos ezen pontok létezését még nem sikerült bizonyítani, azonban az ellenkezőjét sem. Egy viszont kétségtelen: a kezeléseknek számos tekintetben, több kutatás is bizalmat szavazott.

 

Mire használják az akupunktúrát általánosságban?

Legnépszerűbb alkalmazási módjai a már említetteken felül: magas és alacsony vérnyomás, fogfájás, teniszkönyök, menstruációs és terhesség alatti panaszok, műtétek utáni felépülés, kábítószer függőség, Tourette-szindróma.

Mik lehetnek a kézenfekvő előnyei?

Leginkább az, hogy biztonságos (a tévhitekkel ellentétben szinte fájdalommentes), segítségével leválthatóak az erős fájdalomcsillapító gyógyszerek. Továbbá kevés mellékhatása ismert.

 

Egyéb pozitív kapcsolatok az akupunktúra és szex között

Több kutatás folyik azzal kapcsolatban, hogy vajon hozzájárulhat-e az akupunktúra a férfiak és nők szexuális életminőségének javításához.

A holisztikus szemlélet támogatói közül többen állítják, hogy segítségével felszabadíthatóak az elzáródott szexuális energiák. Mivel úgy tartják, hogy ezek nem megfelelő áramlása esetén következhet be többek között az impotencia, orgazmus képtelenség, és a temérdek, nemi szervekkel kapcsolatos további probléma.

 

Merevedési zavarokkal küzdesz? Lehetséges, hogy csupán erre van szükséged.

Sokan arra esküsznek, hogy az akupunktúra és a különböző gyógynövények (pl. Yidiyin és Ginzeng) kombinációja jelentheti az átütő eredményt az erekciós zavarok kezelésében.

Dr. Baljit Khamba, a Kaliforniai Bastyr Egyetemi Klinika felügyelője szerint a rendszeres kezelések valóban képesek lehetnek javítani az általános szexuális egészséget, illetve növelni a libidót mindkét nem esetében.

Ehhez kapcsolódóan pedig, egy 2013-ban készített tanulmány szerint (mely a „Journal of Alternative and Complementary Medicine” néven jelent meg) végzett tesztek arra engedtek következtetni, hogy 9 darab 15 perces kezelést követően a stresszes életvitelt folytató nőknél,

növekedett a szexuális vágy az antidepresszáns gyógyszerek szedése ellenére.

míg a férfiak esetében: javult az erekciós, illetve ejakuláció késleltető képesség.

Hogy mindennek háttérben valóban az akupunktúrás kezelések egyedi hatásai állnak-e, vagy csupán a lecsökkent stressz miatt fellépő kedvezőbb mindennapok és kiadós, minőségi alvás, arról továbbra is hosszas viták folynak szerte a világon.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

7 luxus vibrátor és szexjáték 💎

Ha visszaemlékeztek, 5-10 évvel még hallani se lehetett a médiában azt a fogalmat hogy "szexjáték", vagy hogy "vibrátor". Ez a ciki téma mára már egyre kevésbé ciki - terjed a fiatalabbak és az idősebbek körében egyaránt. Ezzel a cikkünkkel olyanoknak szeretnénk egy...

A korai magömlés okai és kezelése

Pontosan mit is hívunk korai magömlésnek? Definíció: A korai magömlés (latin nevén: ejaculatio praecox) olyan szexuális rendellenességre utal, amelyben a férfi az általánosnál sokkal gyorsabban jut a csúcsra, így párja egyszerűen nem képes átélni a tökéletes szexuális...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás