Ezek a terhesség első lelki, és fizikai jelei!


Bár egy terhesség 100%-os beigazolódására a legjobb mód az orvosoddal történő kapcsolatfelvétel, annak számos, specifikus, korai tünete létezik. Többségük pedig könnyedén felismerhető, azok fizikai jellegéből adódóan.

De mik lehetnek a terhesség jelek egész pontosan?

Lehetséges, hogy itt az ideje beruháznod egy terhességi tesztre?

Mutatjuk, miket kell magadon keresned, akár már 1 hét leforgásán belül!

Indokolatlan, furcsa közérzet - Ezek vajon a terhesség első, lelki jelei?

Ok nélküli, folyamatos fáradtság gyötör annak ellenére, hogy eleget alszol?

Az egyik pillanatban még csupa öröm vagy, majd hirtelen egy szuper letargikus állapot tör elő belőled?

Ahogy az indokolatlan bágyadtság, és kimerültség, úgy a hangulatingadozások, valamint az érdekes, intenzív, élénk álmok is a hormonális változás velejárói. Így ezek valószínűsíthetőleg a terhesség által kiváltott tünetek. Fennállásuk megállapítása szerencsére egyszerű, hiszen viszonylag könnyű észre venni, ha a depresszió, ingerlékenység, valamint eufória hármasa váltogatja egymást a hétköznapjaid során.

terhes has

Különös, ijesztő tünetek kezd produkálni a tested

A leggyakoribb, illetve közismert fizikai tünet az állandó, szokatlanul magas test hőmérséklet mellett természetesen a kimaradt menstruáció. Azonban, ez egyrészt közel sem biztos, hogy terhességre utal önmagában, másrészt sokkal több szembetűnő tünet ütheti fel a fejét, már jóval hamarabb.

Mellek: a teherbeeséssel járó hormonális változásokra a mellek hívhatják fel elsőként a figyelmet. A fogamzás utáni 1-2 hétben már duzzadtak és érzékenyek lehetnek, továbbá fájdalmassá, bizsergetővé válhat a megérintésük. A mellbimbók körüli terület, - pontosabban az areola - sötétebb tónusúvá válása szintén egy komoly figyelmeztető jel lehet.

Érzékszervi változások: a szaglás képességének felerősödése (mely a létező egyik leggyorsabban fellépő, általános tünet) mellett az ízérzékelés hirtelen megváltozása szokott terhességre utalni. Utóbbi alatt leginkább azt értjük, amikor az ember furcsa, szokatlan ízeket kezd érezni a szájában, akár kedvenc ételei esetében is. Ez a legtöbbször kellemetlen benyomást kelt, a nők többsége pedig leginkább egy úgynevezett "fémes" ízként írja le.

Gyakori vizelés, és székrekedés: alapvetően mindkettő egy könnyedén észrevehető, hirtelen változás az ember életében. Pláne, hogy a gyakori vizelés egy sokkal kellemetlenebb dologgal, az inkontinenciával (vizelettartási problémákkal) is társulhat. Ezek a jelenségek viszont leginkább csak az ötödik hetet követően fordulnak elő.

Fej, és hát fájdalmak: A migrénes fejfájások, szédülések, valamint egyéb hát és derék környéki fájdalmak rendkívül gyakorivá válhatnak a terhesség korai szakaszában.

Gyakori émelygés: a hányinger, sőt a maga a hányás is egy klasszikus, terhességre utaló jel szokott lenni, feltéve, hogy az rendszeresen, és leginkább reggelente, ébredés után fordul elő.

Vigyázz, hogy ne kapkodd el!

Végezetül fontos felhívni rá a figyelmet, hogy senki se szaladjon rögtön a boltokba, terhességi tesztekért. Ugyanis ezek feladata a koriongonadotropin (avagy "hCG") szint megbecsülése a vizeletben. Ez a hormon a méhben termelődik, miután a petesejt megtermékenyült.

Az esetek többségében, viszont csak hetekkel később kezd el számottevően elterjedni a szervezetben. Tehát a túl korai tesztelés sokszor hamisan, negatív eredményt produkálhat, mely értelemszerűen rengeteg veszélyt hordoz magában a jövőre nézve (pl. olyan gyógyszerek további szedését, melyek a baba egészségére káros hatást fejthetnek ki).

Szeretnél még olvasni a terhességről? Ez a wikipedia szócikk nagyon részletesen összeszedi a tudnivalókat erről a témáról.

Íme legjobb cikkeink.