Hogyan menthető meg egy több évtizedes házasság?


Úgy érzed, hogy a te házasságodban is valamiféle negatív változás állt be az utóbbi időben? Félsz, hogy a dolgok könnyen visszafordíthatatlanná válhatnak?

Az alábbi cikkben részletesen foglalkozunk azzal a kérdéssel, hogy milyen bevett praktikákkal menthető meg egy, már fásulni látszó több éves - évtizedes házasság.

 

A házasság közönyössé válásának tünetei

Egy több éves házasság bizony, egy idő után rezignálttá válhat, és az addig örömteli pillanatok könnyen a visszájára fordulhatnak. Lényegében arra, hogy ezt időben fel tudd ismerni rengeteg esély van, mivel módfelett árulkodó jelekkel társul a probléma.

Az első ilyen, amikor már nem úgy tekintetek egymásra ahogy előtte. Szinte semmilyen kontaktot nem teremtetek. Olyan, mintha egyszerűen csak lakótársak lennétek. Ezáltal az intimitás is nagy mértékben lecsökkenhet, vagy akár teljesen el is tűnhet az életetekből, ami rengeteg frusztráció felgyülemléséhez vezet. Ráadásul önbizalomra is drasztikusan kihathat.

Természetesen a boldog és meghitt pillanatokat egy rossz házasságban automatikusan kezdik felváltani a viták végeláthatatlan sokaságai, amit egyre frusztrálóbb lehet elviselni.

szerelmesek az erdőben

De mégis mit tehetünk a kapcsolat kihűlése ellen?

Hogyan előzhető meg ennek a folyamatnak a kialakulása?

Annak érdekében, hogy a házasságunk több évtizedig működőképes, sőt boldog legyen, bizony tennünk kell - méghozzá elég sokat. Fontos, hogy az évek múlásával ugyanúgy odafigyeljünk egymásra, ne múljon el úgy nap, hogy ne töltenénk értékes időt a párunkkal.

Persze a munka, valamint a gyerekek előbb-utóbb nagy áldozatot követelnek az energiánkból, azonban a kedvesünkre is szánni kell a nap 24 órájából legalább párat. Ha ez nem történik meg, sajnos már sem a szerelmi élet, sem pedig a baráti kapcsolat nem fog úgy működni kettőtök között, mint az elején.

 

Visszafordítható az elromlóban lévő házasság?

 

Manapság egyre több házasság végződik válással, amire már konkrét statisztikai bizonyítékok is akadnak. Ahhoz, hogy egy házasságot meg tudjunk őrizni a boldogság állapotában, bizony keményen kell dolgozni. Azonban a romlás folyamata, ha már nagyon előrehaladott állapotban van, gyakran nem fordítható vissza egykönnyen.

Ilyenkor, ha úgy érezzük, hogy a viták és a gyűlölködés maguk alá temet minket, érdemes felkeresni egy tanácsadót, esetleg egy

párterapeutát.

 

 

szerelmesek a mólón

Az alábbiakban mutatunk pár praktikát, aminek igénybevételével szinte lehetetlenné válik, hogy elhidegüljetek egymástól a pároddal.

 

1. Hétvégi kikapcsolódás a szerelmeddel

Amikor egy házasságon belül megjelennek a csemeték, mindenki áldott pillanatnak találja, azonban később a gyereknevelés rengeteg feszültséget generálhat. Ilyenkor rendkívül fontossá válik, hogy a pároddal lazítani tudjatok egy kicsit a gyeplőn, és kikapcsolódjatok.

Ennek az egyik legjobb módja a kettesben eltöltött hosszú hétvége (például egy ízléses szállodában). Ilyenkor a gyerekeket nyugodtan bízzuk a nagyszüleikre, hiszen biztosan élvezni fogják a velük együtt töltött időt és lehet végre egy kis nyugtunk.

Ne feledjétek!

Ettől még nem váltok rossz szülővé, nektek is szükségetek van az értékesen eltöltött időre, ami építő jellegű lehet a kapcsolatotokra. Egy válás ezerszer inkább megviselné a gyerekek lelki állapotát, mint az, ha leléptek néha otthonról egy hosszú hétvégére.

 

2. Ügyeljetek arra, hogy hűek legyetek önmagatokhoz!

A szerelem nagyon komplikált dolog. Azonban egy kapcsolat kezdetekor mindkét fél hoz magával egy bizonyos magatartást, ami az idő folyamon lemorzsolódik, hozzátevődik pár dolog, és végül kialakul az, ahogy egymás mellett viselkedtek.

Ez az attitűd válik normálissá, ami a későbbiekben a boldogságotokat meg tudja alapozni.

Azonban, ha ez az évek során megváltozik, a párunk joggal érezheti, hogy olyan átalakuláson mentünk keresztül, amit ő már nem képes tolerálni.

3. Tartsunk egy egészséges távolságot

Talán az egyik legmegpróbáltatóbb feladat a házasságban, hogy olykor a napnak szinte minden percét együtt töltjük családunkkal. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincs semmiféle magánterünk, azonban gyakran érezhetjük, hogy megterhelő a társunk jelenléte.

Ilyenkor nem kell kétségbe esni, ez gyakran fordul elő a fiatal házasoknál is. Csupán annyi a dolgunk, hogy tartsunk egy kis távolságot. Ebben az esetben gyakran visszatérhet a szenvedély, a tűz, valamint a vágyakozás a kapcsolat iránt, ami egy felülmúlhatatlan boldogságforrás lehet.

BÓNUSZ: A hálószobai újítások

Sokaknak bizony a hálószobai intimitással akad gondunk, hiszen valljuk be, nem könnyű több évtizedig vonzónak és izgalmasnak maradni. Természetesen egy kapcsolat nem csak a testiségről, szexről szól, azonban jobb, ha bevezetünk e téren egy kis változatosságot.

Mivel ez egy kimondottan objektív és érzékeny téma, így mindenkinek saját magának kell megtalálnia az újdonság forrását. Azonban arra érdemes odafigyelni, hogy még sok év után se hanyagoljuk el a külsőnket, ügyeljünk arra, hogy - ésszerű keretek között - vonzók legyünk a párunk számára (persze, ez alatt nem Schobert Norbi nőket bíráló videójára asszociálunk, ami már a ló túloldala).


Hozzászólás


A hozzászólásokat jóváhagyjuk mielőtt beküldésre kerülnek.