Oldal kiválasztása

A hüvelyszárazság okai és kezelése

Kortól függetlenül, bárkivel előfordulhat élete során a hüvelyszárazság megjelenése. De mi okozhatja? Miért, és hogyan léphet fel? Ami pedig a legfontosabb: Még is milyen módon kezelhetjük gyorsan, egyszerűen, ráadásul hathatósan is? Cikkünkben ezekre a kérdésekre kerestük a választ. A hüvelyszárazság megjelenéséről bővebben A hüvelyszárazság egyik alapvető kiváltó oka az ösztrogénszint csökkenés. Az ösztrogének az úgy […]

by admin

szept 6, 2021

Kortól függetlenül, bárkivel előfordulhat élete során a hüvelyszárazság megjelenése. De mi okozhatja? Miért, és hogyan léphet fel?

Ami pedig a legfontosabb: Még is milyen módon kezelhetjük gyorsan, egyszerűen, ráadásul hathatósan is?

Cikkünkben ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

A hüvelyszárazság megjelenéséről bővebben

A hüvelyszárazság egyik alapvető kiváltó oka az ösztrogénszint csökkenés. Az ösztrogének az úgy nevezett első számú „női hormonok”, melyek szervezetben lévő mennyisége befolyásolja azt, hogy mennyi nedvesség állhat a vagina rendelkezésére.

Bár kezdetben az egész csupán egy apró, kellemetlen irritációnak tűnik, a szexuális életünkre már ez idő alatt is óriási, negatív hatással lehet. A későbbiekben ezek súlyosbodnak, feltéve, hogy kezelésük nem történik meg időben.

Az idő múlásával a kezdeti, enyhe tünetek bosszantó viszketéssé, valamint erős égési fájdalmakká változhatnak.

Ezek lehetnek a hüvelyszárazság fő, kiváltó okai

Mozgás szegény életmód: egy túlhajszolt, stresszes, mozgás szegény időszak, helytelen táplálkozással, szorongással kombinálva, szinte garantálja, hogy túl fáradt, és kedvetlen leszel a szexhez. Sajnos mindezek felett, még a hüvelyszárazság fellépésének esélye is drasztikusan megnövekszik.

Menopauza: A hüvelyszárazság a menopauza, avagy a változókor (más néven: klimax) velejáró tünete is egyben, mely azt jelenti, hogy a női hormonális működés a vége felé közeleg.

Különböző gyógyszerek: az ösztrogénszint csökkentő, allergia elleni, és asztma gyógyszerek, készítmények, illetve az antidepresszánsok, valamint antihisztaminok mind ide sorolhatóak mellékhatásaikból eredően.

Szexuális izgalom hiánya: a hüvelyszárazságot természetesen okozhatja az is, ha párod nem tud eléggé felcsigázni az ágyban, vagy egyszerűen csak nem elég tartalmas, kielégítő az előjáték.

Egyes műtéti beavatkozások, vagy kezelések: Ilyen például a szülés utáni lábadozás, petefészek eltávolítás, vagy kemoterápiás kezelés.

Vegyszerekkel történő rendszeres munkavégzés: a vegyszerek alatt nem kell egyből a legádázabbakra gondolni. A fodrászok esetében például, az egyszerű hajfestékek előállítása során is magas a kockázat, amennyiben nem fordítanak elég figyelmet a védekezésre. Érdemes feltérképezned, hogy milyen szerekkel dolgozol a hétköznapokban, azok ellen pedig milyen védelmi intézkedéseket kellene tenned.

Ide kattintva olvashatsz még a tünetekről, és a kezelési lehetőségekről

Így kezeld hamar, és hatékonyan!

Az első, és legfontosabb dolog, amennyiben a szárazság már több, mint két hete tart: kikérni nőgyógyászod átfogó véleményét.

Ehhez mesélj neki tüneteidről, illetve arról, hogy azok körülbelül mióta állnak fenn. Mond el milyennek érezed jelenlegi, és közelmúltbeli általános egészségügyi állapotodat, milyen betegségeken, vagy műtéteken estél át az elmúlt években.

Ezután egy medencevizsgálatot követően orvosod kideríti, hogy a háttérben nem-e más, veszélyes fertőzések állnak. Miután megbizonyosodott róla, hogy a tünetek kiváltó oka az egyszerű hüvelyszárazság, nagy valószínűséggel egy ösztrogénszintet növelő gyógyszeres kezelést fog javasolni (ez alapvetően tabletta, és krém jellegű, azonban szóba jöhet a „gyűrűs” módszer is, mely során egy ösztrogént kibocsátó tárgyat juttatnak a hüvelybe), melynek segítségével a betegség villámgyorsan, produktívan, és fájdalommentesen megszüntethető.

 

Vegyünk szemügyre pár, további kezelési módszert, melyek enyhülést, s megkönnyebbülést hozhatnak (Különös tekintettel a szexuális együttlét során fellépő fájdalmakkal kapcsolatban).

1. Speciális síkosítók: Számtalan bevált, megbízható terméket találhatsz, melyeknek célja kifejezetten a szexuális együttlét elősegítése.

2. Hüvelyi hidratáló szerek: Hosszútávú alkalmazásuk mellett, ezek a készítmények lenyűgöző, pozitív változásokat generálhatnak a mindennapjaidba. Enyhítik szinte az összes, kényelmetlen tünetet.

A lehetséges kezelési módokról és termékekről viszont, minden esetben kérd ki orvosod alapos véleményét. Hüvely felépítésePár tipp, melyek betartásával megelőzhető a hüvelyszárazság kialakulása!

1. Fogyassz rendszeresen olajos magvakat, melyek fitoösztrogéneket tartamaznak, így hozzájárulnak a hormonális egyensúly megtartásához.

2. Élj aktív szexuális életet, ezzel növelve a hüvely környéki véráram stimulációt.

3. Csökkentsd a stresszt.

4. Kerüld a dohányzást és alkohol fogyasztást.

5. Derítsd ki, majd kerüld el azon termékeket, melyek allergiás reakciókat válthatnak ki belőled. (Ilyen lehet például: egy egyszerű, illatos wc papír; tusfürdő; vagy az a mosószer is, mellyel fehérneműidet tisztítod)

6. Kerüld a fogamzásgátló tabletták, és a szintetikus anyagokból készült fehérneműk használatát.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

7 luxus vibrátor és szexjáték 💎

Ha visszaemlékeztek, 5-10 évvel még hallani se lehetett a médiában azt a fogalmat hogy "szexjáték", vagy hogy "vibrátor". Ez a ciki téma mára már egyre kevésbé ciki - terjed a fiatalabbak és az idősebbek körében egyaránt. Ezzel a cikkünkkel olyanoknak szeretnénk egy...

Anális szex – Így csináld, ha kezdő vagy!

Te is vágysz már valami maradandó élményre, újdonságra a pároddal az ágyban?   Biztosan sokat hallottál már az anális szex lebilincselő, hamisíthatatlan élményéről. Ne félj kipróbálni! Most mindent részletesen elolvashatsz arról, amit egy kezdőnek tudni érdemes. Az...

A pornófüggőség okai és kezelése – Tényleg létezhet?

A pornófüggőség egy huszonegyedik századi betegség, ami ugyan nem szedi úgy az áldozatait, mint az alkohol vagy a drogok, mégis megkeserítheti sokak életét, és tönkreteheti a párkapcsolatát. Miért és hogyan alakul ki? Mi a legnagyobb veszélye? Azonnal választ adunk a...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás