Oldal kiválasztása

Ezek a terhesség első lelki, és fizikai jelei!

Bár egy terhesség 100%-os beigazolódására a legjobb mód az orvosoddal történő kapcsolatfelvétel, annak számos, specifikus, korai tünete létezik. Többségük pedig könnyedén felismerhető, azok fizikai jellegéből adódóan. Az indokolatlan fáradtság érzése az egyik leggyakoribb korai terhességi tünet A nők többségének a fogantatástól számított körülbelül hat héten belül jelentkeznek a korai terhesség tünetei. Ez általában körülbelül négy […]

by admin

szept 6, 2021

Bár egy terhesség 100%-os beigazolódására a legjobb mód az orvosoddal történő kapcsolatfelvétel, annak számos, specifikus, korai tünete létezik. Többségük pedig könnyedén felismerhető, azok fizikai jellegéből adódóan.

Az indokolatlan fáradtság érzése az egyik leggyakoribb korai terhességi tünet

A nők többségének a fogantatástól számított körülbelül hat héten belül jelentkeznek a korai terhesség tünetei. Ez általában körülbelül négy héttel az utolsó menstruáció kezdete után következik be. Néhány nőnek viszont hosszabb ideig tarthat a korai terhességi tünetek megjelenése.

Ráadásul a terhesség tünetei is minden nőnél változóak lehetnek, és bármilyen sorrendben jelentkezhetnek. Ezért sok leendő anya kíváncsi arra, hogy egyáltalán tapasztal-e majd korai terhességi tüneteket.

A válasz pedig: hogy ez egyáltalán nem biztos.

pocakos hölgy

Kezdetben a drámai hormonális változások indítják el a negatív töltetű fizikai, érzelmi és viselkedési reakciók lépcsőfokát. Azonban ezek a tünetek közel sem érintenek mindenkit. A statisztikák szerint számos nő esetében elmaradnak a hormonális változásokkal járó bosszúságok. Van aki mindet, és van aki csupán néhányat tapasztal közülük.

Azonban, általánosságban elmondható, hogy még a legijesztőbb tünetek a a harmadik trimeszterben jönnek elő, addig a legtöbben, mégis az első trimeszterben érzik magukat a legkellemetlenebbül.

Útmutatónk segít abban, hogy kiderüljön, mely tünetek számítanak valójában normálisnak.

Ezzel lehetővé téve, hogy jobban felkészülhess rájuk és elfogadhasd őket. Elkerülve vagy csökkentve ezzel a stresszt. Bár a terhesség egy egyedülálló, gyönyörű és túlnyomó részt inkább pozitív élmény minden nő számára, annak hirtelen fellépő tünetei olykor módfelett frusztrálóan hathatnak.

De ne idegeskedj miattuk! Hiszen csak a testünk normalizálja magát a közelgő változásokra.

várandós nő

A terhesség tüneteinek egyik pozitív oldala

A terhesség hatalmas változásokat idéz elő egy nő mindennapjaiban. Beleértve az életmódbeli változásokat is, amelyek gyakran befolyásolják az élet minden egyes aspektusát. A nő étrendjétől és testmozgási szokásaitól kezdve, egészen a napi rutin megszervezéséig.

Érthető hát, hogy mindenki szeretne a lehető legfelkészültebb lenni. Maradéktalanul tisztában lenni a lehetséges tünetekkel és hatékonyan felvenni velük a kesztyűt. Fontos hát, hogy amint a legelső tünetek felbukkannak, máris őszintén beszéljünk az orvosunkkal arról, hogyan is érezzük magunkat, és milyen lépéseket tehetnénk annak érdekében, hogy megfelelő kedélyállapotban maradhassunk.

A megannyi kellemetlenségen ellenére pedig, ne feledkezzünk meg a terhesség pozitív oldaláról sem: pontosabban arról, hogy a terhesség – ellentétben január 1-jével – a létező legnagyszerűbb alkalom a teljes életmódváltásra! Egy kihagyhatatlan lehetőség, kifogyhatatlan motivációval fűszerezve, hogy rutinná tegyük az egészséges ételek fogyasztását és a rendszeres testmozgást. Hiszen immár, nem csak magunkért felelünk.

kisbaba a pocakban

Amire a terhesség kezdetétől kiemelt figyelmet kell fordítanunk

A fizikai tüneteken túl, a terhesség természetesen lelki és mentális fordulatokat is elhozhat az életünkbe. Sokaknak például őrjítő stressz-forrást okoz, hogy bizonytalanok önmagukban. Nem érzik magukat felkészültnek a terhességre és gyereknevelésre. Míg másokat az nyomaszt, hogy miképp tudnak majd visszatérni a munkájukhoz és „régi” életükhöz a hosszadalmas kiesést követően.

A legtöbb ilyen és ehhez hasonló probléma, szinte mind pszichés eredetű.

A legegyszerűbben pedig úgy előzhetjük meg őket vagy tehetünk ellenük, amennyiben hivatásként tekintünk az előttünk álló feladatokra. Minden napra tűzzünk ki célokat és fejlesszük magunkat, akárcsak pár darab hasznos cikk elolvasásával, vagy videó megtekintésével. Koncentráljunk rá, hogy mentálisan és fizikailag egyaránt fitten tartsuk magunkat.

Fontos az is, hogy osszuk meg érzéseinket a partnerünkkel: a kutatások azt sugallják, hogy azok a partnerek, akik között szoros, nyílt kommunikáció folyt a terhesség előtt és alatt, sokkal kisebb valószínűséggel váltak el a csecsemő születése utáni időszakban.

De mik lehetnek a terhesség jelek egész pontosan?

Lehetséges, hogy itt az ideje beruháznod egy terhességi tesztre?

Mutatjuk, miket kell magadon keresned, akár már 1 hét leforgásán belül!

Indokolatlan, furcsa közérzet – Ezek vajon a terhesség első, lelki jelei?

Ok nélküli, folyamatos fáradtság gyötör annak ellenére, hogy eleget alszol?

Az egyik pillanatban még csupa öröm vagy, majd hirtelen egy szuper letargikus állapot tör elő belőled?

Ahogy az indokolatlan bágyadtság, és kimerültség, úgy a hangulatingadozások, valamint az érdekes, intenzív, élénk álmok is a hormonális változás velejárói. Így ezek valószínűsíthetőleg a terhesség által kiváltott tünetek. Fennállásuk megállapítása szerencsére egyszerű, hiszen viszonylag könnyű észre venni, ha a depresszió, ingerlékenység, valamint eufória hármasa váltogatja egymást a hétköznapjaid során.

terhes has

Különös, ijesztő tünetek kezd produkálni a tested

A leggyakoribb, illetve közismert fizikai tünet az állandó, szokatlanul magas test hőmérséklet mellett természetesen a kimaradt menstruáció. Azonban, ez egyrészt közel sem biztos, hogy terhességre utal önmagában, másrészt sokkal több szembetűnő tünet ütheti fel a fejét, már jóval hamarabb.

Mellek: a teherbeeséssel járó hormonális változásokra a mellek hívhatják fel elsőként a figyelmet. A fogamzás utáni 1-2 hétben már duzzadtak és érzékenyek lehetnek, továbbá fájdalmassá, bizsergetővé válhat a megérintésük. A mellbimbók körüli terület, – pontosabban az areola – sötétebb tónusúvá válása szintén egy komoly figyelmeztető jel lehet.

Érzékszervi változások: a szaglás képességének felerősödése (mely a létező egyik leggyorsabban fellépő, általános tünet) mellett az ízérzékelés hirtelen megváltozása szokott terhességre utalni. Utóbbi alatt leginkább azt értjük, amikor az ember furcsa, szokatlan ízeket kezd érezni a szájában, akár kedvenc ételei esetében is. Ez a legtöbbször kellemetlen benyomást kelt, a nők többsége pedig leginkább egy úgynevezett „fémes” ízként írja le.

Gyakori vizelés, és székrekedés: alapvetően mindkettő egy könnyedén észrevehető, hirtelen változás az ember életében. Pláne, hogy a gyakori vizelés egy sokkal kellemetlenebb dologgal, az inkontinenciával (vizelettartási problémákkal) is társulhat. Ezek a jelenségek viszont leginkább csak az ötödik hetet követően fordulnak elő.

Fej, és hát fájdalmak: A migrénes fejfájások, szédülések, valamint egyéb hát és derék környéki fájdalmak rendkívül gyakorivá válhatnak a terhesség korai szakaszában.

Gyakori émelygés: a hányinger, sőt a maga a hányás is egy klasszikus, terhességre utaló jel szokott lenni, feltéve, hogy az rendszeresen, és leginkább reggelente, ébredés után fordul elő.

Vigyázz, hogy ne kapkodd el!

Végezetül fontos felhívni rá a figyelmet, hogy senki se szaladjon rögtön a boltokba, terhességi tesztekért. Ugyanis ezek feladata a koriongonadotropin (avagy „hCG”) szint megbecsülése a vizeletben. Ez a hormon a méhben termelődik, miután a petesejt megtermékenyült.

Az esetek többségében, viszont csak hetekkel később kezd el számottevően elterjedni a szervezetben. Tehát a túl korai tesztelés sokszor hamisan, negatív eredményt produkálhat, mely értelemszerűen rengeteg veszélyt hordoz magában a jövőre nézve (pl. olyan gyógyszerek további szedését, melyek a baba egészségére káros hatást fejthetnek ki).

Szeretnél még olvasni a terhességről? Ez a wikipedia szócikk nagyon részletesen összeszedi a tudnivalókat erről a témáról.

Íme legjobb cikkeink.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Hogyan fokozd a teherbeesés valószínűségét?
Hogyan fokozd a teherbeesés valószínűségét?

Ebben a cikkben részletesen utánajárunk a teherbeesés valószínűségének fokozására irányuló lehetőségeknek. Milyen tényezők befolyásolják általánosságban a teherbeesést? Van néhány olyan általános tényező, amely nagymértékben befolyásolja a teherbeesés valószínűségét,...

Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!
Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!

Szeretnéd elkerülni a nem kívánt terhességet, de nehezen jutsz döntésre, hogy melyik formáját alkalmazd a fogamzásgátlásnak? Had segítsünk egy kicsit! Terítéken a tablettás verzió, valamint annak különböző válfajai. Vajon mik a leglényegesebb különbségek? Mik lehetnek...

Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!
Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!

Szeretnéd végre megérteni mélyről jövő, kínosnak tűnő vágyaidat? Esetleg más jellegű problémák állnak a háttérben? Korai magömléssel, netán impotenciával küzdesz? Vagy pont ellenkezőleg, bármennyire is igyekszel, egyszerűen képtelen vagy eljutni a csúcsra? Egyáltalán...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás