Oldal kiválasztása

Hogyan fokozd a teherbeesés valószínűségét?

Ebben a cikkben részletesen utánajárunk a teherbeesés valószínűségének fokozására irányuló lehetőségeknek. Milyen tényezők befolyásolják általánosságban a teherbeesést? Van néhány olyan általános tényező, amely nagymértékben befolyásolja a teherbeesés valószínűségét, ezek közül soroljuk fel most a legfontosabbakat. A nő életkora: A nők termékenysége a 20-as évek elején éri el a csúcsot, majd fokozatosan csökken a 30-as évek […]
Gondot jelenthet a teherbeesés egy párkapcsolatban

by admin

márc 30, 2024

Ebben a cikkben részletesen utánajárunk a teherbeesés valószínűségének fokozására irányuló lehetőségeknek.

Milyen tényezők befolyásolják általánosságban a teherbeesést?

Van néhány olyan általános tényező, amely nagymértékben befolyásolja a teherbeesés valószínűségét, ezek közül soroljuk fel most a legfontosabbakat.

 • A nő életkora: A nők termékenysége a 20-as évek elején éri el a csúcsot, majd fokozatosan csökken a 30-as évek elejétől.
 • A partner életkora: A férfiak termékenysége is a 20-as évek elején éri el a csúcsot, majd el kezd csökkenni a 40-es évek elejétől.
 • Az általános egészségügyi állapot: A krónikus betegségek, mint a cukorbetegség vagy a pajzsmirigyproblémák, befolyásolhatják a termékenységet.
 • Az életmód: A dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly mind befolyásolhatja a teherbeesés valószínűségét.

Egészséges életmód és táplálkozás

Az egészséges életmód és a helyes táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik a teherbeesés valószínűségében. Az alábbiakban részletezzük, hogy milyen az egyes tényezők milyen szempontból fontosak:

 • Megfelelő testsúly fenntartása
  • Ha valaki túlsúlyos, vagy épp ellenkezőleg, kórosan sovány, az negatívan befolyásolhatja a hormonális egyensúlyt és a petesejtek érését. Ezért a terhesség érdekében érdemes a megfelelő testtömegindexű (BMI) testsúlyt megcéloznunk.
  • Az optimális testsúly elérése és fenntartása segíthet a teherbeesés esélyeinek növelésében.
 • Egészséges étrend
  • Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat és sovány fehérjéket.
  • Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, magas cukortartalmú ételeket és transzzsírokat.
 • Fontos tápanyagok
  • Folsav: A terhesség előtt és alatt érdemes folsavat (B-vitamin) szedni, mivel segíti a magzat fejlődését.
  • Vas: Az alacsony vas szint csökkentheti a teherbeesés esélyeit. Fogyasszunk vasban gazdag ételeket, például cékla, spenót, brokkoli, káposzta, gránátalma, alma, narancs.
 • Megfelelő hidratáltság
  • A megfelelő vízbevitel segíti a hormonális egyensúlyt és a petesejtek működését.
 • Rendszeres testmozgás
  • A mérsékelt testmozgás javíthatja a vérkeringést és a hormonális egyensúlyt.
  • Ennek ellenére kerüljük a túlzott intenzitású edzéseket, mert az árthat a teherbeesés valószínűségének.
 • Alkohol és dohányzás kerülése
  • Az alkohol és a dohányzás negatívan befolyásolhatja a petesejtek minőségét és a teherbeesés esélyeit.

Az egészséges életmód és a helyes táplálkozás hozzájárulhat a teherbeesés sikeréhez. Fontos azonban, hogy minden nő teste egyedi, és érdemes orvoshoz fordulni a konkrét tanácsokért és ajánlásokért.

Menstruációs ciklusok és ovuláció

A teherbeesés esélye a menstruációs ciklus során változik, és a peteérést követő 2-3 napban a legmagasabb. A peteérés a menstruációs ciklus közepén következik be, körülbelül 14 nappal a menstruáció következő várható napja előtt.

A peteérés után a pete 24-48 óráig életképes. Ha ezen időszak alatt spermiumok jutnak a petevezetékbe, megtermékenyíthetik a petét. A peteérés előtt és után is van esély a teherbeesésre, de ez kisebb.

A teherbeesés esélyének növelése érdekében mindig kövessük nyomon a peteérést. Számos módszer létezik a peteérés nyomon követésére, beleértve a hőmérsékletmérés, az ovulációs tesztek és a hüvelyváladék vizsgálata.

Ha sikerül megállapítani, hogy mikor van peteérésünk, időzítsük akkorra a szexuális együttlétet. A teherbeesés esélyének növelése érdekében a peteérést megelőző 2-3 napban és a peteérés napján szexuális együttlétre van szükség.

Stresszcsökkentés

A teherbeesés időszaka az élet egyik legizgalmasabb pillanata, azonban gyakran jár stresszel, szorongással és feszültséggel, főleg ha nem sikerül elsőre teherbeesni. A mindennapi élet stresszforrásai, mint például a munka, a család, a pénzügyek, valamint a teherbeésessel kapcsolatos kétségek könnyen negatívan befolyásolhatják az esélyeinket.

A stressz hatására a szervezet stresszhormonokat termel, melyek befolyásolhatják a női szervezet hormonháztartását, és ezzel csökkenthetik a teherbeesés valószínűségét. A stressz például rontja a petesejtek minőségét, gátolhatja a peteérés folyamatát, valamint csökkentheti a méh nyálkahártyájának vastagságát, ami nehezítheti a megtermékenyült petesejt beágyazódását.

A stressz továbbá negatív hatással lehet a férfiak termékenységére is. A férfiak esetében a stressz csökkentheti a spermiumok mennyiségét és minőségét, valamint rontja a spermiumok mozgékonyságát, ami csökkenti a teherbeesés valószínűségét.

Ezekből kifolyólag a stresszcsökkentés fontos szerepet játszhat a teherbeesés valószínűségének növelésében. A stressz kezeléséhez hasznos lehet a megfelelő pihenés, a stresszoldó tevékenységek, mint például a jóga, a meditáció, a mély légzés gyakorlata, valamint a fizikai aktivitás, mint például a sétálás vagy az úszás.

Fontos továbbá, hogy a pár kapcsolata is harmonikus legyen, mivel a konfliktusok, a viták tovább növelhetik a stressz szintjét. A szexuális élet szintén fontos szerepet játszhat a stressz csökkentésében, mivel a szex felszabadítja a szervezetben a boldogságot okozó hormonokat, mint például az endorfinokat.

Vitaminok

A megfelelő vitaminok és tápanyagok fontos szerepet játszanak a teherbeesés valószínűségének növelésében. Az alábbiakban bemutatunk néhány fontosabb vitamint, amelyek bevitele fontos lehet a teherbeesés szempontjából:

 • Folsav (B9-vitamin)
 • B-vitaminok
 • D-vitamin
 • C-vitamin
 • E-vitamin
 • Koenzim Q10
 • Cink
 • Vas
 • Omega-3 zsírsavak

Orvosi segítség

Ha egy pár hosszabb időn át próbálkozik a teherbeeséssel, de ez nem sikerül, akkor érdemes orvosi segítséghez fordulni. A termékenységi problémák sokféle okra vezethetők vissza, és a korai diagnosztizálás és kezelés növelheti a teherbeesés valószínűségét.

A World Health Organization (WHO) ajánlása szerint, ha egy pár 12 hónapon át rendszeres nemi életet folytat anélkül, hogy sikerrel járna, akkor érdemes termékenységi szakorvoshoz fordulni. Ha a nő 35 éves vagy idősebb, akkor ennek az időtartamnak a fele, vagyis 6 hónap is elegendő ahhoz, hogy orvosi segítséget kérjen.

A termékenységi szakorvos feladata, hogy felmérje a pár termékenységét, és meghatározza a termékenységi problémák okát. A vizsgálatok során a női és férfi termékenységi faktorokat is vizsgálják, mivel a termékenységi problémák mintegy harmadában a férfi, harmadában a nő, és harmadában mindkét fél egészségi állapota okozza a problémát.

A vizsgálatok során a nő esetében vizsgálják a petesejtek minőségét, a peteérés folyamatát, a méh és a petevezetékek állapotát, valamint a hormonháztartást. A férfi esetében vizsgálják a spermiumok mennyiségét, minőségét és mozgékonyságát, valamint a hormonháztartást.

A termékenységi problémák kezelése sokféle lehetőséget kínálhat, attól függően, hogy milyen az okuk. A kezelés lehet gyógyszeres, sebészeti, vagy mesterséges megtermékenyítéses. A legmegfelelőbb kezelési módszert a termékenységi szakorvos határozza meg a pár egészségi állapotának és a termékenységi problémák okának ismeretében.

Kép

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!
Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!

Szeretnéd elkerülni a nem kívánt terhességet, de nehezen jutsz döntésre, hogy melyik formáját alkalmazd a fogamzásgátlásnak? Had segítsünk egy kicsit! Terítéken a tablettás verzió, valamint annak különböző válfajai. Vajon mik a leglényegesebb különbségek? Mik lehetnek...

Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!
Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!

Szeretnéd végre megérteni mélyről jövő, kínosnak tűnő vágyaidat? Esetleg más jellegű problémák állnak a háttérben? Korai magömléssel, netán impotenciával küzdesz? Vagy pont ellenkezőleg, bármennyire is igyekszel, egyszerűen képtelen vagy eljutni a csúcsra? Egyáltalán...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás