Oldal kiválasztása

Hogyan menthető meg egy több évtizedes házasság?

Úgy érzed, hogy a te házasságodban is valamiféle negatív változás állt be az utóbbi időben? Félsz, hogy a dolgok könnyen visszafordíthatatlanná válhatnak? Az alábbi cikkben részletesen foglalkozunk azzal a kérdéssel, hogy milyen bevett praktikákkal menthető meg egy, már fásulni látszó több éves – évtizedes házasság.   A házasság közönyössé válásának tünetei Egy több éves házasság […]

by admin

szept 6, 2021

Úgy érzed, hogy a te házasságodban is valamiféle negatív változás állt be az utóbbi időben? Félsz, hogy a dolgok könnyen visszafordíthatatlanná válhatnak?

Az alábbi cikkben részletesen foglalkozunk azzal a kérdéssel, hogy milyen bevett praktikákkal menthető meg egy, már fásulni látszó több éves – évtizedes házasság.

 

A házasság közönyössé válásának tünetei

Egy több éves házasság bizony, egy idő után rezignálttá válhat, és az addig örömteli pillanatok könnyen a visszájára fordulhatnak. Lényegében arra, hogy ezt időben fel tudd ismerni rengeteg esély van, mivel módfelett árulkodó jelekkel társul a probléma.

Az első ilyen, amikor már nem úgy tekintetek egymásra ahogy előtte. Szinte semmilyen kontaktot nem teremtetek. Olyan, mintha egyszerűen csak lakótársak lennétek. Ezáltal az intimitás is nagy mértékben lecsökkenhet, vagy akár teljesen el is tűnhet az életetekből, ami rengeteg frusztráció felgyülemléséhez vezet. Ráadásul önbizalomra is drasztikusan kihathat.

Természetesen a boldog és meghitt pillanatokat egy rossz házasságban automatikusan kezdik felváltani a viták végeláthatatlan sokaságai, amit egyre frusztrálóbb lehet elviselni.

Szerelmesek

De mégis mit tehetünk a kapcsolat kihűlése ellen?

Hogyan előzhető meg ennek a folyamatnak a kialakulása?

Annak érdekében, hogy a házasságunk több évtizedig működőképes, sőt boldog legyen, bizony tennünk kell – méghozzá elég sokat. Fontos, hogy az évek múlásával ugyanúgy odafigyeljünk egymásra, ne múljon el úgy nap, hogy ne töltenénk értékes időt a párunkkal.

Persze a munka, valamint a gyerekek előbb-utóbb nagy áldozatot követelnek az energiánkból, azonban a kedvesünkre is szánni kell a nap 24 órájából legalább párat. Ha ez nem történik meg, sajnos már sem a szerelmi élet, sem pedig a baráti kapcsolat nem fog úgy működni kettőtök között, mint az elején.

 

Visszafordítható az elromlóban lévő házasság?

 

Manapság egyre több házasság végződik válással, amire már konkrét statisztikai bizonyítékok is akadnak. Ahhoz, hogy egy házasságot meg tudjunk őrizni a boldogság állapotában, bizony keményen kell dolgozni. Azonban a romlás folyamata, ha már nagyon előrehaladott állapotban van, gyakran nem fordítható vissza egykönnyen.

Ilyenkor, ha úgy érezzük, hogy a viták és a gyűlölködés maguk alá temet minket, érdemes felkeresni egy tanácsadót, esetleg egy

párterapeutát.

 

 

érzelmes ölelés

Az alábbiakban mutatunk pár praktikát, aminek igénybevételével szinte lehetetlenné válik, hogy elhidegüljetek egymástól a pároddal.

 

1. Hétvégi kikapcsolódás a szerelmeddel

Amikor egy házasságon belül megjelennek a csemeték, mindenki áldott pillanatnak találja, azonban később a gyereknevelés rengeteg feszültséget generálhat. Ilyenkor rendkívül fontossá válik, hogy a pároddal lazítani tudjatok egy kicsit a gyeplőn, és kikapcsolódjatok.

Ennek az egyik legjobb módja a kettesben eltöltött hosszú hétvége (például egy ízléses szállodában). Ilyenkor a gyerekeket nyugodtan bízzuk a nagyszüleikre, hiszen biztosan élvezni fogják a velük együtt töltött időt és lehet végre egy kis nyugtunk.

Ne feledjétek!

Ettől még nem váltok rossz szülővé, nektek is szükségetek van az értékesen eltöltött időre, ami építő jellegű lehet a kapcsolatotokra. Egy válás ezerszer inkább megviselné a gyerekek lelki állapotát, mint az, ha leléptek néha otthonról egy hosszú hétvégére.

kéz a kézben

2. Ügyeljetek arra, hogy hűek legyetek önmagatokhoz!

A szerelem nagyon komplikált dolog. Azonban egy kapcsolat kezdetekor mindkét fél hoz magával egy bizonyos magatartást, ami az idő folyamon lemorzsolódik, hozzátevődik pár dolog, és végül kialakul az, ahogy egymás mellett viselkedtek.

Ez az attitűd válik normálissá, ami a későbbiekben a boldogságotokat meg tudja alapozni.

Azonban, ha ez az évek során megváltozik, a párunk joggal érezheti, hogy olyan átalakuláson mentünk keresztül, amit ő már nem képes tolerálni.

3. Tartsunk egy egészséges távolságot

Talán az egyik legmegpróbáltatóbb feladat a házasságban, hogy olykor a napnak szinte minden percét együtt töltjük családunkkal. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincs semmiféle magánterünk, azonban gyakran érezhetjük, hogy megterhelő a társunk jelenléte.

Ilyenkor nem kell kétségbe esni, ez gyakran fordul elő a fiatal házasoknál is. Csupán annyi a dolgunk, hogy tartsunk egy kis távolságot. Ebben az esetben gyakran visszatérhet a szenvedély, a tűz, valamint a vágyakozás a kapcsolat iránt, ami egy felülmúlhatatlan boldogságforrás lehet.

BÓNUSZ: A hálószobai újítások

Sokaknak bizony a hálószobai intimitással akad gondunk, hiszen valljuk be, nem könnyű több évtizedig vonzónak és izgalmasnak maradni. Természetesen egy kapcsolat nem csak a testiségről, szexről szól, azonban jobb, ha bevezetünk e téren egy kis változatosságot.

Mivel ez egy kimondottan objektív és érzékeny téma, így mindenkinek saját magának kell megtalálnia az újdonság forrását. Azonban arra érdemes odafigyelni, hogy még sok év után se hanyagoljuk el a külsőnket, ügyeljünk arra, hogy – ésszerű keretek között – vonzók legyünk a párunk számára (persze, ez alatt nem Schobert Norbi nőket bíráló videójára asszociálunk, ami már a ló túloldala).

Ez sem volt elég? Igyekszünk segíteni. Íme pár ráadás tipp:

Egy több évtizedes házasságban felmerülhető problémák

A régebbi korokban úgy tartották, hogy a házasság egy megbonthatatlan szentség, ami a megköttetéstől fogva egészen az életünk hátralévő részében tart. Viszont, ennek ellenére manapság egyre több válásról tehetünk jelentést a statisztikák alapján.

Ennek számos oka lehet.

Többek között nagyban szerepet játszhat a válásokban a mai rohanó világban fellelhető fokozott stressz. De okozhatják pénzügyi gondok, a féltékenység és természetesen a szerelmes érzések teljes kihűlése is.

Azonban a legnagyobb problémának a kapcsolatba való beleunást nevezhetjük ki, ezáltal pedig a próbálkozás teljes hiányát.

A lentiekben mutatunk pár praktikát, amivel újra feléleszthető a régi tűz.

meztelen test és eper

1. tipp: Csempésszetek egy kis izgalmat a mindennapokba

Egyes házasságoknál a szokás rabjává válás, és az ezzel együtt járó unalom bombázza le a már jól felépített érzelmi falakat. Ez ellen pedig a lehető legjobb védekezés az izgalom.

A mindennapjainkba viszonylag könnyedén csempészhetünk egy kis hévet. Csak semmi bonyolultság! Elegendők lehetnek az apró ajándékok, meglepetések, valamint a az együtt töltött idő nevében a randik szervezése.

Ezekkel éreztethetjük, hogy még mindig ugyan olyan fontos számunkra a párunk, és maga a kapcsolat, mint a kezdet kezdetén.

2. tipp: Figyeljetek oda jobban egymásra

Olykor megesik, hogy látszólag minden klappol egy házasságban, azonban mégis úgy érezzük, hogy nem fordít elegendő figyelmet ránk a párunk.

Természetesen ezt a fajta figyelmességet nem az ajándékok és meglepetések számában, hanem magában a kommunikációban kell keresni.

Roppant lényeges, hogy a házastársunk legyen az az ember, akivel minden titkot és apró gondolatot megosztunk. Amennyiben azt érezzük, hogy a mély beszélgetések kivesztek a kapcsolatból, ne habozzunk, és üljünk le szemtől szembe a párunkkal.

harmonikus pár

3. tipp: Mindig legyetek partnerek, elég a veszekedésből!

Amikor azon kapjátok magatokat, hogy szinte mindennapossá vált a veszekedés – ez megmutatkozhat már a kisebb összekapásokban is – azonnal cselekedjetek!

Egy több évtizede tartó házasságon belül kiemelten fontos, hogy ne hagyjátok teljes mértékben érvényesülni az egótokat. Természetesen ez alatt nem azt értjük, hogy mindenben rendeljétek alá magatokat a párotoknak, hiszen rendelkeznetek kell önálló véleménnyel.

Csupán a kompromisszumra való hajlamot és törekedést muszáj szem előtt tartanotok.

Gondoljatok a kezdeti, felhőtlenül szerelmes időszakra, amikor a köztetek lévő összhang még a nézetkülönbségeket is könnyedén elsimította.

4. tipp: Törekedjetek a közös programok szervezésére

Ahogy a mondás is tartja, az ellentétek vonzzák egymást. Nos, ez bizonyos, hogy számotokra is beigazolódott. Talán már a kapcsolatotok, sőt a házasságotok elején is felismertétek, hogy semmi közös nincs benneteket.

Amennyiben az évtizedek során ez csak tovább romlott, mindenképpen igyekezzetek több értékes időt eltölteni együtt. Erre lehet, hogy sosem találtok majd tökéletes megoldást, viszont fontos, hogy mindig maradjatok nyitottak, és soha ne adjátok fel!

Lehet, hogy a rengeteg próbálkozás után végre abba fogjátok megtalálni az összhangot, amibe nem is számítatok rá. Addig pedig támogassátok a társatok abban, amit igazán szeret, és várjátok el ezt tőle is.

5. tipp: A hálószobát ne csak alvásra használjátok

Egyes vélemények szerint a szerelem csupán a testi érzelmek kivetülése, ezért az örökké tartó szerelem nem létezhet.

A házasság elején még rengeteg izgalmat találhattatok az intim pillanatokban, viszont ez az évek alatt kihűlt?

Lényegében ez egy természetes folyamatnak is mondható, viszont könnyedén feléleszthetitek a tüzet. Dobjátok fel a hálót néhány gyertyával, akár rózsaszirommal is behinthetitek az ágyat.

Ami pedig az együttlétet illeti, nyugodtan próbáljatok ki pár újdonságot, így garantáltan visszahozhatjátok a megszokottság helyett a szenvedélyt.

Bónusz tippünk

Habár tudjuk, hogy a házasság manapság már nem divat, mégis van pár világsztár, akik több évtizede esküdtek meg egymással és élnek együtt boldogan párjukkal.

Első példánk Tom Hanks, aki már több mint 32 éve alkot egy párt feleségével. De ide sorolhatjuk még Pierce Brosnan nevét is, hiszen 19 éve boldog házasságban él feleségével. Végül pedig megemlíthetjük Maryl Streep és John Gummer házasságát, ami idestova 42 éve tart, négy gyönyörű gyermeket felmutatva.

Habár nem tudhatjuk, hogy mi a titkuk, de ha nekik sikerült, akkor mi is fellobbanthatjuk azt a tüzet.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Hogyan fokozd a teherbeesés valószínűségét?
Hogyan fokozd a teherbeesés valószínűségét?

Ebben a cikkben részletesen utánajárunk a teherbeesés valószínűségének fokozására irányuló lehetőségeknek. Milyen tényezők befolyásolják általánosságban a teherbeesést? Van néhány olyan általános tényező, amely nagymértékben befolyásolja a teherbeesés valószínűségét,...

Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!
Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!

Szeretnéd elkerülni a nem kívánt terhességet, de nehezen jutsz döntésre, hogy melyik formáját alkalmazd a fogamzásgátlásnak? Had segítsünk egy kicsit! Terítéken a tablettás verzió, valamint annak különböző válfajai. Vajon mik a leglényegesebb különbségek? Mik lehetnek...

Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!
Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!

Szeretnéd végre megérteni mélyről jövő, kínosnak tűnő vágyaidat? Esetleg más jellegű problémák állnak a háttérben? Korai magömléssel, netán impotenciával küzdesz? Vagy pont ellenkezőleg, bármennyire is igyekszel, egyszerűen képtelen vagy eljutni a csúcsra? Egyáltalán...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás