Oldal kiválasztása

Melyek a legbiztosabb fogamzásgátló módszerek? Ezt érdemes tudni róluk!

Mint mindenhol, a fogamzásgátlás piacán is léteznek jól bevált, minőségi, ráadásul biztonságos eljárások, termékek. Cikkünkben igyekszünk a lehető legtöbb metódust, minél több szempont alapján bemutatni. Te is a számodra legideálisabb fogamzásgátlót keresed, de bizonytalan vagy a témában? Most segítünk megtalálni a megfelelőt! Fogamzásgátló membrán A puha, szilikon anyagból készülő hüvely membrán, ismertebb nevén „pesszárium”, kialakítását, […]

by admin

szept 6, 2021

Mint mindenhol, a fogamzásgátlás piacán is léteznek jól bevált, minőségi, ráadásul biztonságos eljárások, termékek. Cikkünkben igyekszünk a lehető legtöbb metódust, minél több szempont alapján bemutatni.

Te is a számodra legideálisabb fogamzásgátlót keresed, de bizonytalan vagy a témában?

Most segítünk megtalálni a megfelelőt!

Fogamzásgátló membrán

A puha, szilikon anyagból készülő hüvely membrán, ismertebb nevén „pesszárium”, kialakítását, valamint használati elvét, leginkább egy kontaktlencséhez lehetne hasonlítani. Feladata a méhnyak teljes körű lefedése. Legcélszerűbb az aktus előtt behelyezni.

Egy orvosi konzultációt (melynek célja a megfelelő méret kiválasztása, illetve a használat bemutatása) követően saját magunk helyezhetjük be- és ki.

Előnye, hogy viszonylag biztonságos (96%), könnyedén használható. Általánosságban pedig elmondható róla, hogy nincs különösebben az egészségre gyakorolt káros hatása.

Egyetlen hátránya, hogy bár sokszor halljuk róla: egy teljesen természetes fogamzásgátlási módszer, ez valójában közel sem igaz. Ugyanis a hatékony működéséhez elengedhetetlen a spermicid nevezetű folyadék használata, melynek feladata a hímivarsejtek elpusztítása.

Fogamzásgátló tabletták

Kombinált tartalmú: a progesztogén, és ösztrogén hormon tartalmú, úgy nevezett „kombinált” tabletta a legnépszerűbb, könnyedén elérhető, alkalmi fogamzásgátló szer. Azonban használata rengeteg mellékhatással járhat, így mindössze egy szűk réteg alkalmas rá, hogy az egészségére nézve biztonságosan használhassa.

Csak progesztogén tartalmú: ez a tabletta csupán progeszteront tartalmaz. Így már nyugodtabban szedhetik a 35 éves kor feletti, akár dohányzó nők is, illetve azok akik más okokból kifolyólag nem használhatnak ösztrogént tartalmazó szereket. Kevesebb mellékhatást produkál a kombinált tablettához mérten, azonban hatékonyságát több tényező befolyásolja (még egy egyszerűbb antibiotikum is).

Intrauterin eszközök

IUD: T alakú, aprócska, rézből készült eszköz. Feladata a benne található réz folyamatos, alacsony koncentrációjú kibocsátása, mely a spermiumokat garantáltan megakadályozza céljuk elérésében. Hatása hozzávetőlegesen a 10 évet is elérheti. Legnagyobb előnye pedig, hogy használata során nincsenek hormonális változások. Az általa kiváltott mellékhatások száma így rendkívül alacsony. Egészségünkre nézve tehát az egyik legbiztonságosabb fogamzásgátló módszer.

IUS: Kinézetre az IUD-al szinte teljesen megegyező, azonban rendszerint műanyagból készül, réz helyett pedig progesztogén hormont bocsájt ki magából. Hatása fajtától függően körülbelül 4 év.

 

Az IUD és az IUS egyaránt a létező leghatékonyabb fogamzásgátló módszereknek számítanak napjainkban. Behelyezésüket viszont csak kizárólag képzett orvosok végezhetik.

Hüvelygyűrű

A hüvelygyűrű egy picike, általában műanyagból készülő szerkezet. Hatásmechanizmusa hasonló az imént említett IUS rendszeréhez, de méginkább a kombinált tablettákéhoz. Tehát ez az eszköz is a folyamatos ösztrogén, és progesztogén hormonok kibocsátásának köszönheti elképesztő hatékonyságát.

A rendkívüli különbség közte, és az IUS között viszont az, hogy míg az utóbbit csak orvosunk helyezheti be, addig a gyűrűt, akár mi magunk is, melynek hatása körülbelül 1 hónap.

Alkalmazása bármikor elkezdhető a menstruációs időszak alatt. A ciklus első napján történő behelyezés azonnali védelmet biztosít. Ellenkező esetben a védekező mechanizmus körülbelül 7 napon belül épül ki.

Használata legfeljebb 50 éves korig javasolt. Nem ajánlott azon nők részére, akik dohányoznak, migrénes fejfájással, cukorbetegséggel, mellrákkal, vagy szív és keringési problémákkal küzdenek. Bár ezek a kritériumok az összes ösztrogén tartalmú fogamzásgátló termékre egyaránt vonatkoznak.

Fogamzásgátló injekció és tapasz

Mindkét találmány tökéletes azon nők számára, akik nehezen bírják betartani a tabletták rendszeres szedését, vagy netán tartanak a különböző eszközök hüvelybe helyezésétől.

Az injekció, és a tapasz is egyaránt magas (több, mint 99%) hatásfokú, utóbbi darabonként 1 hétig tart.

A tapasz okozhat vérnyomás emelkedést, és fejfájást. A legritkább esetekben pedig eredményezheti vérrög kialakulását, mely egyaránt vonatkozik a többi ösztrogén alapú szerre is.

Az injekció hatása alapvetően 10 hétig tart, azonban a termékenység visszatérése, akár több, mint 1 évig is várathat magára. Ezért nem javasolt azok számára, akik a közeljövőben szülni szeretnének. Ezen felül használata hirtelen súlygyarapodással, fejfájással, hangulatingadozással, és mellérzékenységgel járhat.

Viszont az egyetlen olyan, maximális hatékonysággal bíró formula, melynek hatását semmilyen egyéb gyógyszer, vagy antibiotikum nem befolyásolja.

Végérvényes fogamzásgátlás

Meddővé tétel: a nők esetében ez legtöbbször a petevezetékek elzárásával történik. Így a spermium nem képes elérni, majd megtermékenyíteni a petesejtet. Ez egy komoly műtéti beavatkozás, mely rendszerint anyagilag is megterhelő lehet, azonban a létező legjobb választás abban az esetben, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem szeretnék már több gyermeket.

99%-kos hatékonysága mellett ez a megoldás nem nyúl bele a hormonális egyensúlyba, nem váltja ki mellékhatások tömkelegét. Azonban a folyamat számos esetben visszafordíthatatlan, ezért komoly elhatározásra van szükség ahhoz, hogy valaki meglépje.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Hogyan fokozd a teherbeesés valószínűségét?
Hogyan fokozd a teherbeesés valószínűségét?

Ebben a cikkben részletesen utánajárunk a teherbeesés valószínűségének fokozására irányuló lehetőségeknek. Milyen tényezők befolyásolják általánosságban a teherbeesést? Van néhány olyan általános tényező, amely nagymértékben befolyásolja a teherbeesés valószínűségét,...

Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!
Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!

Szeretnéd elkerülni a nem kívánt terhességet, de nehezen jutsz döntésre, hogy melyik formáját alkalmazd a fogamzásgátlásnak? Had segítsünk egy kicsit! Terítéken a tablettás verzió, valamint annak különböző válfajai. Vajon mik a leglényegesebb különbségek? Mik lehetnek...

Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!
Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!

Szeretnéd végre megérteni mélyről jövő, kínosnak tűnő vágyaidat? Esetleg más jellegű problémák állnak a háttérben? Korai magömléssel, netán impotenciával küzdesz? Vagy pont ellenkezőleg, bármennyire is igyekszel, egyszerűen képtelen vagy eljutni a csúcsra? Egyáltalán...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás