Oldal kiválasztása

Mi az a hüvelygyűrű? Ezeket jó, ha tudod!

Feltehetőleg, azzal senkinek sem árulunk el újdonságot, hogy a hüvelygyűrű, – a tablettás szereket követően – a hormonális fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb fajtája, szerte a világon. De mi is ez egész pontosan? Mi a konkrét hatásmechanizmusa? Mik a lehetséges mellékhatásai? És egyáltalán hogyan célszerű beszerezni, vagy éppen alkalmazni? A legfontosabb kérdés pedig, hogy: még is mekkora […]

by admin

szept 6, 2021

Feltehetőleg, azzal senkinek sem árulunk el újdonságot, hogy a hüvelygyűrű, – a tablettás szereket követően – a hormonális fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb fajtája, szerte a világon.

De mi is ez egész pontosan?

Mi a konkrét hatásmechanizmusa? Mik a lehetséges mellékhatásai? És egyáltalán hogyan célszerű beszerezni, vagy éppen alkalmazni?

A legfontosabb kérdés pedig, hogy: még is mekkora hatékonysággal bír vajon ez az apró szerkezet?

Következzenek hát, az átfogó válaszok!

A gyűrű

Mi az a hüvelygyűrű? – Ezeket érdemes tudni vele kapcsolatban

A hüvelygyűrű egy rendkívüli népszerűségnek örvendő fogamzásgátló eszköz. Robbanás szerű elterjedését leginkább annak köszönheti, hogy alkalmazása (egy egyszeri, és gyors beavatkozást követően) semmiféle energiát, vagy odafigyelést nem igényel.

Például, sokan kerülnek bajba az miatt, hogy pár stresszesebb, zsúfolt nap után elfelejtik bevenni a fogamzásgátló tablettáikat, mely később egy aktus során hatalmas galibát okoz.
Természetesen egy gyűrű alkalmazásával ilyen, és hasonló problémák nem fordulhatnak elő.

Az apró, pár centis, műanyag karika feladata, hogy a hüvelyen belül két különböző hormont (ösztrogén és progesztogén) szabadítson fel, melyek a petefészekbe, és véráramba jutva fejtik ki hatásaikat. A hormonok célja a petesejtérés megakadályozása. Eredményessége legfeljebb 1 hónapig tart. Tehát a gyűrűt körülbelül 3 hetente szokás cserélni (az előző kivétele után 1 hét szünet beiktatásával), rendszerint a menstruációs ciklus legelső napjaiban behelyezve.

Pontos, számszerű hatékonysága picivel több, mint 99%.

A be és kihelyezés metódusa egyszerű: az eszközt hüvelyk és mutatóujjunk segítségével összefogjuk, majd óvatosan behelyezzük úgy, hogy legalább a fele még kilátszódjon. Innentől könnyedén fel tudjuk tolni egészen addig, ameddig komfortosnak nem érezzük. Kiszedés során csak nyúljunk be a hüvelybe, és akasszuk ujjunkat a gyűrű szélébe, végül húzzuk ki egy lassú mozdulattal.

Fontos még tudni: hogy bár párunk érzékelheti szex közben a gyűrűt, ez semmiféle problémát nem jelent.

Most már számodra is világos, hogy mi az a hüvelygyűrű, de lássuk kik használhatják, és milyen esetleges kockázatokat kell vállalniuk cserébe.

Kinek ajánlott a használata?

ez hüvelygyűrű?

A mellékhatások lehető legalacsonyabb szinten tartása érdekében, leginkább a 35 év alatti, nem dohányzó nők számára javasolt a használata.

Azon belül is kizárólag azoknak, akik nem szenvednek túlsúlyban, keringési zavarban, szív vagy cukorbetegségben, nem volt rákos betegségük az utóbbi években, és nem szednek olyan gyógyszereket, melyek a hüvelygyűrű hatóanyagaival kölcsönhatásba léphetnek.

Használata közvetlenül a terhesség után, – szoptatás mellett – nem ajánlott, mert csökkentheti a tejáramlást.

A hormonális fogamzásgátlás lehetséges mellékhatásairól bővebben

Mint már említettük, a hüvelygyűrű, hatékonyságát egy ösztrogén és progesztogén alapú hormonális keverék folyamatos szervezetbe bocsájtásának köszönheti. Bár ennek az ötvözetnek a hatékonysága megkérdőjelezhetetlen, fontos tisztában lenni az esetleges mellékhatásaival, még akkor is, ha azok megjelenésének esélye (egy egészséges ember esetén) kifejezetten alacsony.

A hüvelygyűrűről egyébként azt tartják, hogy felhasználási, és felszívódási formájából adódóan kevésbé káros, mint például a tablettás szerek.

 

Azonban a lehetséges mellékhatások ettől még hasonlóak:

Gyenge: Kiválthat migrénes fejfájást, előfordulhat, hogy kényelmetlennek érzi a gyűrűt a hüvelyben.

Súlyos: Növelheti a mellrák, vagy vérrögök kialakulásának kockázatát.

Bár érdemes tudni, hogy a súlyos mellékhatások kialakulásának kockázata rendkívül csekély. Mindenképp értekezzünk orvosunkkal a terveinkről, egy előzetes, teljes körű egészségügyi kivizsgálást kérelmezve, hogy a fogamzásgátlás valóban a lehető legnagyobb biztonság keretein belül mehessen végbe.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

7 luxus vibrátor és szexjáték 💎

Ha visszaemlékeztek, 5-10 évvel még hallani se lehetett a médiában azt a fogalmat hogy "szexjáték", vagy hogy "vibrátor". Ez a ciki téma mára már egyre kevésbé ciki - terjed a fiatalabbak és az idősebbek körében egyaránt. Ezzel a cikkünkkel olyanoknak szeretnénk egy...

Valóban létezik női sorozatorgazmus? Ha igen, mi kell hozzá?

Melyik nő ne szeretné megtapasztalni a sorozatorgazmus adta felejthetetlen élményeket? Ugye a Te fantáziádat is különös módon megmozgatja, hogy még is milyen földöntúli érzés lehet átélni? A legfőbb kérdés viszont: hogy ez az egész csupán egy újabb szex mítosz, vagy...

A pornófüggőség okai és kezelése – Tényleg létezhet?

A pornófüggőség egy huszonegyedik századi betegség, ami ugyan nem szedi úgy az áldozatait, mint az alkohol vagy a drogok, mégis megkeserítheti sokak életét, és tönkreteheti a párkapcsolatát. Miért és hogyan alakul ki? Mi a legnagyobb veszélye? Azonnal választ adunk a...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás