Oldal kiválasztása

Mi változik a testedben, ha szerelmes leszel?

Vajon a szerelem tényleg csupán egy olcsó, biológiai trükk, melynek célja a szaporodásra való ösztönzés? Bár a legtöbb kutatás ezt próbálja alátámasztani, léteznek máig megmagyarázhatatlan, különleges elemei is. Nem bírod kiverni a fejedből? Úgy érzed, hogy kizárólag csak vele tudod elképzelni a jövődet? Ezek az észveszejtő, mégis varázslatos képzelődések, bizony a szerelem legelső jelei. Hogyan […]

by admin

szept 6, 2021

Vajon a szerelem tényleg csupán egy olcsó, biológiai trükk, melynek célja a szaporodásra való ösztönzés?

Bár a legtöbb kutatás ezt próbálja alátámasztani, léteznek máig megmagyarázhatatlan, különleges elemei is.

Nem bírod kiverni a fejedből? Úgy érzed, hogy kizárólag csak vele tudod elképzelni a jövődet?

Ezek az észveszejtő, mégis varázslatos képzelődések, bizony a szerelem legelső jelei.

Hogyan alakulhat ki a szerelem?

Helen Fisher, amerikai antropológus több kutatása során kitért rá, valamint könyveiben is említette, hogy a szerelmes agy, egy biológiailag alátámasztható, a többi tudatállapottól jól elkülöníthető, létező jelenség.

 

Mi állhat az egésznek a hátterében?

Az agy legelső fortélya, a különböző hormonok drasztikus megemelkedésében rejlik. A szerelmet kizárólag az iránt érezhetjük, aki ezeket a vegyület emelkedéseket sikeresen kiváltotta belőlünk. Ebben az állapotban, szinte kizárólag csak az illető pozitív tulajdonságaira leszünk képesek koncentrálni, így figyelmen kívül hagyva a negatívakat.

Mivel a hirtelen megemelkedett dopamin, és vazopresszin (másnéven: antidiuretikus hormon) szint ideiglenesen megnöveli a memóriánkat, valamint emlékezőképességünket, rengeteg régebbi, életünk során bekövetkezett értékes pillanat, emlék törhet a felszínre. Ráadásul szerelmünk kedvelt tulajdonságait is ezekkel próbálja összekapcsolni az agyunk. Tehát nem kizárt, hogy ez az apró, de lényeges mozzanat építi ki, majd tartja fent a kezdeti optimista, derűlátó beállítottságot.

Persze, ha ezt az elméletet fogadjuk el igazságként, akkor a szerelem lenyűgöző kiindulási pontja, a legnagyobb kockázata is egyben. Hiszen ezek alapján a másik iránt érzett extrém vonzerő, csupán egy ideiglenes illúzió.

szerelmesek együtt vannak

A szerelem valóban a függőség egyik sajátos formája lenne?

Aki járt már ebben a cipőben, az jól tudja, hogy a szerelem nem csak játék és mese.

Elképesztő érzelmi instabilitást képes okozni egyik pillanatról a másikra. Gyakori eset például, hogy reggel még azt érezzük, a világ legboldogabb emberei vagyunk, úszkálunk az energia és eufória egyvelegében. Azonban estére, hirtelen a nyugtalanság, és az aggodalom kezd eluralkodni rajtunk.

 

Ez a fajta, szélsőséges hangulat ingadozás, leginkább a kábítószer függőséghez hasonlítható.

Egyre több kutató gondolja úgy, hogy a szerelem komoly függőséget okoz. Elméletüket pedig rendszerint azon fényképes tesztekre alapozzák, melyek szerint, ha kapcsolatuk korai szakaszában lévő szerelmes embereket bizonyos ideig elválasztanak egymástól, majd fényképeket mutattnak nekik szeretteikről, az hasonló viselkedést eredményez az agyban, mint ha egy drogfüggő elé helyeznék kedvenc anyagát.

szerelmesek egymásra hangolva

Mi változik a testedben, ha szerelmes leszel?

A szerelem kialakulásakor, – a már említett dopamin, és vazopresszin szint mellett – az adrenalin, valamint oxitocin is fantasztikus növekedésnek indul. Ezek különös kombinációja felelős leginkább, az egyre többször kábítószerekkel összehasonlított hatásmechanizmusért. A dopamin és oxitocin vegyületét például, kifejezetten a kokain eufórizáló hatásaival azonosítják a kutatók.

Az ezek által kiváltott leggyakoribb tünetek közé sorolható: a kitágult pupilla, felgyorsult szívverés, bizsergés (pillangók érzése) a gyomorban, az illatok felerősödése, az arc kipirulása, vagy a fokozott szexuális vágy is.

A szerelem során gyakori, de sokszor tévesen megítélt viselkedési formák

Birtoklás érzete: érdekes módon, számtalan esetben mennek tönkre kapcsolatok a jelentős méretet öltő féltékenységből kifolyólag. Miközben ez is a szerelem egyik sajátos megnyilvánulásának, rész elemének tekinthető.

Eggyé válás: a végtelennek tűnő empátia előtérbe kerülése gyakori eset a friss kapcsolatoknál. A párok ilyenkor annyira kötődnek egymáshoz, hogy szavak nélkül is érzik egymás fájdalmait, gondolatait. Olyan, mint ha lelkileg összekapcsolódtak volna, ez egyesekben viszont frusztrációt válthat ki. Páran túl nehéznek érzik, hogy a sajátjaik mellé, még mások terheit is cipeljék.

Korlátlan kitárulkozás: ez leginkább abban mutatkozik meg, hogy a pároknak nem maradnak titkaik a jövőre nézve. A legapróbb részletekig menően osztják meg egymással álmaikat és céljaikat. Ennek egyik oka pedig az egymás iránt táplált hatalmas tisztelet, mely szorosan kapcsolódik a szerelemhez. Ilyenkor könnyedén érezhetik magukat furcsán az emberek, miközben egy teljesen természetes folyamat zajlik.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Hogyan fokozd a teherbeesés valószínűségét?
Hogyan fokozd a teherbeesés valószínűségét?

Ebben a cikkben részletesen utánajárunk a teherbeesés valószínűségének fokozására irányuló lehetőségeknek. Milyen tényezők befolyásolják általánosságban a teherbeesést? Van néhány olyan általános tényező, amely nagymértékben befolyásolja a teherbeesés valószínűségét,...

Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!
Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!

Szeretnéd elkerülni a nem kívánt terhességet, de nehezen jutsz döntésre, hogy melyik formáját alkalmazd a fogamzásgátlásnak? Had segítsünk egy kicsit! Terítéken a tablettás verzió, valamint annak különböző válfajai. Vajon mik a leglényegesebb különbségek? Mik lehetnek...

Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!
Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!

Szeretnéd végre megérteni mélyről jövő, kínosnak tűnő vágyaidat? Esetleg más jellegű problémák állnak a háttérben? Korai magömléssel, netán impotenciával küzdesz? Vagy pont ellenkezőleg, bármennyire is igyekszel, egyszerűen képtelen vagy eljutni a csúcsra? Egyáltalán...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás