Oldal kiválasztása

Szeretnél megismerkedni a terhességi tesztek pontos működési elvével?

Napjainkra már tucatnyi, egymástól eltérő minőségű, illetve szerkezetű terhességi teszt elérhető a piacon. Mégis honnan tudhatod, hogy melyik a leghatékonyabb? Vajon melyikre van igazán szükséged?

Cikkünkben elmondjuk mikor, és hogyan használd ezeket! Bemutatjuk a Magyarországon elérhető különböző fajtákat, valamint azok sajátosságait, hogy könnyebb legyen a végső döntést meghoznod.

A terhességi tesztekről bővebben

A teherbeesés menete: a teherbeesés legelső feltétele az ovuláció, vagy is az a folyamat, amikor a petefészekből kilökődik egy megtermékenyülésre alkalmas petesejt. Amennyiben a spermium által a megtermékenyülés sikeres, a petesejt úgynevezett zigótává alakul, mely a méh felé vándorol, ahol végül beágyazódik.

A legjobb, ha ezt a beágyazódást tekintjük (jelképesen) a terhesség kezdetének, mivel innentől számítva termelődik a hCG nevezetű hormon, mely jelenléte választ adhat majd nekünk a nagy kérdésre.

A manapság elérhető terhességi tesztek feladata, hogy a vizelettel történő érintkezésük során megállapítsák a koriongonadotropin hormon (elterjedtebb nevén: hCG) jelenlétét a szervezetünkben.

Mikor van ez a csúcson? A hcG szintje a beágyazódást követően a terhesség előrehaladtával kezd el egyre komolyabb mértékben növekedni a szervezetben. Jelenléte két féle módon mutatható ki, vizelet és vér teszt segítségével.

Milyen, különböző terhességi tesztek léteznek?

Alapvetően vizeletsugaras, csíkos, és kazettás teszteket különböztethetünk meg. Lényegi eltérés első sorban a felhasználási módjukban keresendő. Utóbbi kettő esetében a vizeletet egy külön üvegcsébe kell gyűjtenünk, majd abba bele mártani az adott készüléket. Előbbit viszont közvetlenül kell kitennünk annak.

Mi a különbség a digitális, és nem digitális tesztek között? A digitális tesztek alkalmazása bár drágább, magas kényelmi faktoruk mellett, már a terhesség rendkívül korai szakaszában is pontos eredménnyel kecsegtethetnek. Tehát más tesztekkel ellentétben, (magas érzékenységükből kifolyólag) már a hormon alacsony koncentrátumát is képesek lehetnek érzékelni a vizeletünkben.

Ennek köszönhetően könnyedén elkerülhető annak a kockázata, hogy egy hamis, negatív kimenetellel találkozzunk. Ugyanis a jelenleg elérhető legérzékenyebb tesztek (25 IU/l), akár arra is képesek lehetnek, hogy már jóval a tervezett menstruáció megkezdése előtt pozitív eredményt adjanak.

A digitális verziók kijelzőjén ráadásul automatikusan megjelenik magyar, vagy angol nyelven, hogy terhesek vagyunk-e. Ellenben az elavultabb verziók esetén, saját magunknak kell kisakkoznunk a kapott eredmény jelentését a mellékelt használati utasítás segítségével, színek, vagy csíkok értelmezésén keresztül.

Újabban, a digitális verziókon belül azon fajták a legfelkapottabbak, melyek már azt is megállapítják, hogy a terhesség hányadik hetében vagyunk. Ezeket egyszerűen, „hétszámlálóval ellátott” teszteknek nevezik.

Egyetlen hátrányuk a magas ár, ugyanis nem ritka, hogy több ezer forintot is elkérnek értük.

művészet és terhesség

Hol juthatunk hozzá a terhességi tesztekhez?

Napjainkban a terhességi tesztek diszkrét beszerzése rendkívül egyszerű feladat. A hagyományos patikai vásárláson túl, a különböző, népszerű üzletláncokon át, akár egy visszahúzódó, internetes megrendeléssel is kényelmesen hozzájuk juthatunk.

Milyen hatékonysági rátával rendelkeznek?

A terhességi tesztek szinte mindegyikéről bebizonyítható, a reklámokból is jól ismert 99%-os pontosság. Azonban arra már kevésbé térnek ki, hogy ez csupán a pozitív eredményekre vonatkozik. Tehát a negatív eredmények hitelessége sok esetben csalóka lehet.

Az legáltalánosabb az, amikor a koriongonadotropin hormon szint még annyira alacsony, hogy a teszt nem képes érzékelni a jelenlétét. Ezért nagyon fontos ügyelnünk rá, hogy a tesztet minél később végezzük el.

Mi számít a megfelelő időzítésnek?

A pontos időzítés elengedhetetlen abban az esetben, ha régebbi, vagy alacsony érzékenységgel felvértezett terhességi tesztet használunk. A legprecízebb pontosság érdekében az első tesztelési folyamatot a tervezett menstruáció (illetve menstruáció elmaradás) első napjaira kell időzíteni.

Létezik hamis, pozitív eredmény is? Sajnos igen!

Ez nagyon ritkán, és leginkább egyetlen esetben fordulhat elő. Mivel a szervezetben akkor is megemelkedhet a hCG szint, amennyiben azt rákos, vagy jóindulatú daganat támadta meg.