Oldal kiválasztása

Mindent a terhességi tesztről – Vajon melyik a legjobb?

Szeretnél megismerkedni a terhességi tesztek pontos működési elvével? Napjainkra már tucatnyi, egymástól eltérő minőségű, illetve szerkezetű terhességi teszt elérhető a piacon. Mégis honnan tudhatod, hogy melyik a leghatékonyabb? Vajon melyikre van igazán szükséged? Cikkünkben elmondjuk mikor, és hogyan használd ezeket! Bemutatjuk a Magyarországon elérhető különböző fajtákat, valamint azok sajátosságait, hogy könnyebb legyen a végső döntést […]

by admin

szept 6, 2021

Szeretnél megismerkedni a terhességi tesztek pontos működési elvével?

Napjainkra már tucatnyi, egymástól eltérő minőségű, illetve szerkezetű terhességi teszt elérhető a piacon. Mégis honnan tudhatod, hogy melyik a leghatékonyabb? Vajon melyikre van igazán szükséged?

Cikkünkben elmondjuk mikor, és hogyan használd ezeket! Bemutatjuk a Magyarországon elérhető különböző fajtákat, valamint azok sajátosságait, hogy könnyebb legyen a végső döntést meghoznod.

A terhességi tesztekről bővebben

A teherbeesés menete: a teherbeesés legelső feltétele az ovuláció, vagy is az a folyamat, amikor a petefészekből kilökődik egy megtermékenyülésre alkalmas petesejt. Amennyiben a spermium által a megtermékenyülés sikeres, a petesejt úgynevezett zigótává alakul, mely a méh felé vándorol, ahol végül beágyazódik.

A legjobb, ha ezt a beágyazódást tekintjük (jelképesen) a terhesség kezdetének, mivel innentől számítva termelődik a hCG nevezetű hormon, mely jelenléte választ adhat majd nekünk a nagy kérdésre.

A manapság elérhető terhességi tesztek feladata, hogy a vizelettel történő érintkezésük során megállapítsák a koriongonadotropin hormon (elterjedtebb nevén: hCG) jelenlétét a szervezetünkben.

Mikor van ez a csúcson? A hcG szintje a beágyazódást követően a terhesség előrehaladtával kezd el egyre komolyabb mértékben növekedni a szervezetben. Jelenléte két féle módon mutatható ki, vizelet és vér teszt segítségével.

Milyen, különböző terhességi tesztek léteznek?

Alapvetően vizeletsugaras, csíkos, és kazettás teszteket különböztethetünk meg. Lényegi eltérés első sorban a felhasználási módjukban keresendő. Utóbbi kettő esetében a vizeletet egy külön üvegcsébe kell gyűjtenünk, majd abba bele mártani az adott készüléket. Előbbit viszont közvetlenül kell kitennünk annak.

Mi a különbség a digitális, és nem digitális tesztek között? A digitális tesztek alkalmazása bár drágább, magas kényelmi faktoruk mellett, már a terhesség rendkívül korai szakaszában is pontos eredménnyel kecsegtethetnek. Tehát más tesztekkel ellentétben, (magas érzékenységükből kifolyólag) már a hormon alacsony koncentrátumát is képesek lehetnek érzékelni a vizeletünkben.

Ennek köszönhetően könnyedén elkerülhető annak a kockázata, hogy egy hamis, negatív kimenetellel találkozzunk. Ugyanis a jelenleg elérhető legérzékenyebb tesztek (25 IU/l), akár arra is képesek lehetnek, hogy már jóval a tervezett menstruáció megkezdése előtt pozitív eredményt adjanak.

A digitális verziók kijelzőjén ráadásul automatikusan megjelenik magyar, vagy angol nyelven, hogy terhesek vagyunk-e. Ellenben az elavultabb verziók esetén, saját magunknak kell kisakkoznunk a kapott eredmény jelentését a mellékelt használati utasítás segítségével, színek, vagy csíkok értelmezésén keresztül.

Újabban, a digitális verziókon belül azon fajták a legfelkapottabbak, melyek már azt is megállapítják, hogy a terhesség hányadik hetében vagyunk. Ezeket egyszerűen, „hétszámlálóval ellátott” teszteknek nevezik.

Egyetlen hátrányuk a magas ár, ugyanis nem ritka, hogy több ezer forintot is elkérnek értük.

művészet és terhesség

Hol juthatunk hozzá a terhességi tesztekhez?

Napjainkban a terhességi tesztek diszkrét beszerzése rendkívül egyszerű feladat. A hagyományos patikai vásárláson túl, a különböző, népszerű üzletláncokon át, akár egy visszahúzódó, internetes megrendeléssel is kényelmesen hozzájuk juthatunk.

Milyen hatékonysági rátával rendelkeznek?

A terhességi tesztek szinte mindegyikéről bebizonyítható, a reklámokból is jól ismert 99%-os pontosság. Azonban arra már kevésbé térnek ki, hogy ez csupán a pozitív eredményekre vonatkozik. Tehát a negatív eredmények hitelessége sok esetben csalóka lehet.

Az legáltalánosabb az, amikor a koriongonadotropin hormon szint még annyira alacsony, hogy a teszt nem képes érzékelni a jelenlétét. Ezért nagyon fontos ügyelnünk rá, hogy a tesztet minél később végezzük el.

Mi számít a megfelelő időzítésnek?

A pontos időzítés elengedhetetlen abban az esetben, ha régebbi, vagy alacsony érzékenységgel felvértezett terhességi tesztet használunk. A legprecízebb pontosság érdekében az első tesztelési folyamatot a tervezett menstruáció (illetve menstruáció elmaradás) első napjaira kell időzíteni.

Létezik hamis, pozitív eredmény is? Sajnos igen!

Ez nagyon ritkán, és leginkább egyetlen esetben fordulhat elő. Mivel a szervezetben akkor is megemelkedhet a hCG szint, amennyiben azt rákos, vagy jóindulatú daganat támadta meg.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Hogyan fokozd a teherbeesés valószínűségét?
Hogyan fokozd a teherbeesés valószínűségét?

Ebben a cikkben részletesen utánajárunk a teherbeesés valószínűségének fokozására irányuló lehetőségeknek. Milyen tényezők befolyásolják általánosságban a teherbeesést? Van néhány olyan általános tényező, amely nagymértékben befolyásolja a teherbeesés valószínűségét,...

Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!
Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!

Szeretnéd elkerülni a nem kívánt terhességet, de nehezen jutsz döntésre, hogy melyik formáját alkalmazd a fogamzásgátlásnak? Had segítsünk egy kicsit! Terítéken a tablettás verzió, valamint annak különböző válfajai. Vajon mik a leglényegesebb különbségek? Mik lehetnek...

Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!
Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!

Szeretnéd végre megérteni mélyről jövő, kínosnak tűnő vágyaidat? Esetleg más jellegű problémák állnak a háttérben? Korai magömléssel, netán impotenciával küzdesz? Vagy pont ellenkezőleg, bármennyire is igyekszel, egyszerűen képtelen vagy eljutni a csúcsra? Egyáltalán...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás