Oldal kiválasztása

Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!

Szeretnéd elkerülni a nem kívánt terhességet, de nehezen jutsz döntésre, hogy melyik formáját alkalmazd a fogamzásgátlásnak? Had segítsünk egy kicsit! Terítéken a tablettás verzió, valamint annak különböző válfajai. Vajon mik a leglényegesebb különbségek? Mik lehetnek ennek a fajtának az előnyei, és hátrányai? Kinek ajánlott a használatuk? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Minden, amit […]
Fogamzásgátló tabletta

by admin

szept 6, 2021

Szeretnéd elkerülni a nem kívánt terhességet, de nehezen jutsz döntésre, hogy melyik formáját alkalmazd a fogamzásgátlásnak? Had segítsünk egy kicsit!

Terítéken a tablettás verzió, valamint annak különböző válfajai.

Vajon mik a leglényegesebb különbségek?

Mik lehetnek ennek a fajtának az előnyei, és hátrányai?

Kinek ajánlott a használatuk?

Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Minden, amit a fogamzásgátló tablettákról tudni érdemes

A fogamzásgátló tabletták hatóanyag tartalmukat tekintve hormonális alapú szerek. Ez azt jelenti, hogy két különböző női hormont, ösztrogént és progesztogént tartalmaznak, melyek célja a teherbeesés ellehetetlenítése.

De milyen módon képesek erre?

Hatásmechanizmusuk lényege egyrészt az, hogy ideiglenesen megvastagítják a méhnyakat, (ezzel megpróbálva ellehetetleníteni a spermium útját), valamint megváltoztatják annak nyálkahártya szerkezetét, ebből kifolyólag kizárják a megtermékenyített petesejt beépülésének lehetőségét.

Tudtad, hogy két különböző fatja létezik?

A népszerűbb termék a kombinált (ösztrogén + progesztogén), míg a szélesebb körben felhasználható, kevesebb mellékhatással rendelkező, a kizárólag progesztogént tartalmazó típus.

Melyik kinek ajánlott, és mik a hatékonysági rátáik?

Hatékonyságukat tekintve szinte teljesen megegyeznek. Hivatalosan mindkettő esetében 99% hatékonyság garantált a terhesség megelőzésének érdekében, de logikai alapon a kombinált típus kétségkívül dupla védelmet biztosít vetélytársával szemben.

Azonban a szimplán csak progesztogént tartalmazó tabletta, több ember számára jelenthet megnyugvást. Nagyobb biztonsággal alkalmazhatják például dohányosok, szoptató anyák, és idősebb korban lévő személyek is.

Ellenben a kombinált gyógyszert nem használhatják 35 év felettiek, és migrénes fejfájással, magas vérnyomással, vagy túlsúllyal küzdő nők.

antibébi tabi

A fogamzásgátló tabletták előnyei és hátrányai

Előnyei: könnyedén, kényelmesen alkalmazhatóak. Magas hatékonysággal bírnak. Eltűntethetik a pattanásokat. Csökkenthetik a petefészek, és vastagbél rák kockázatát. A tabletták szedésének abbahagyását követően, akár azonnal teherbe eshetünk, amennyiben szeretnénk.

Hátrányai: Bevételüknek, akár csak egyszeri kihagyása is drasztikusan csökkenheti a hatékonysági rátát. Egy nehéz nap után könnyedén megfeledkezhetünk a beszedésről, ezért célszerű egy automatikus riasztót állítani telefonunkra, mely időben figyelmeztet majd minket a tabletták bevételével kapcsolatosan. A kombinált tabletta csupán egy szűk réteg számára nyújt mellékhatásmentes, biztonságos használatot.

Mik a lehetséges mellékhatások?

Legtöbbjük csupán a kombinált tabletta esetén érvényesülhet: előfordulhat hányás és hasmenés, súlyos fejfájás, valamint mellkasi fájdalom, nehéz légzés. Rendkívül alacsony mértékben, de növekedhet a mellrák kialakulásának kockázata.

A legnépszerűbb alternatívák – avagy kik lehetnek a konkurensek?

Tapasz és injekció: bár a tablettákhoz hasonlóan szintén hormon alapú fogamzásgátló módszerek, mindkét megoldás rendkívül gyorsnak, és kényelmesnek számít.

Hüvelygyűrű: esetében egy apró, műanyag gyűrűről beszélhetünk, mely hüvelybe helyezését követően bocsájtja ki a szervezetbe az ösztrogén, és progesztogén hormonokat. A tablettákhoz mérten előnyei közé tartozik a kevesebb mellékhatás, és az alkalmi, egyszeri időráfordítás.

Hüvely membrán: azok számára, akik organikusabb beállítottságúak, vagy egyszerűen csak korukból, betegségeikből adódóan nem javasolt számukra a többi készítmény alkalmazása, a legjobb választás a hüvely membrán lehet! Ez egy hüvelybe helyezendő eszköz, mely a spermicid nevű folyadék kombinálásával megakadályozza a spermiumok célba érését. Alkalmazását, leginkább a kontaktlencse használathoz lehetne hasonlítani.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Hogyan fokozd a teherbeesés valószínűségét?
Hogyan fokozd a teherbeesés valószínűségét?

Ebben a cikkben részletesen utánajárunk a teherbeesés valószínűségének fokozására irányuló lehetőségeknek. Milyen tényezők befolyásolják általánosságban a teherbeesést? Van néhány olyan általános tényező, amely nagymértékben befolyásolja a teherbeesés valószínűségét,...

Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!
Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!

Szeretnéd végre megérteni mélyről jövő, kínosnak tűnő vágyaidat? Esetleg más jellegű problémák állnak a háttérben? Korai magömléssel, netán impotenciával küzdesz? Vagy pont ellenkezőleg, bármennyire is igyekszel, egyszerűen képtelen vagy eljutni a csúcsra? Egyáltalán...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás