Oldal kiválasztása

Szeretnéd elkerülni a nem kívánt terhességet, de nehezen jutsz döntésre, hogy melyik formáját alkalmazd a fogamzásgátlásnak? Had segítsünk egy kicsit!

Terítéken a tablettás verzió, valamint annak különböző válfajai.

Vajon mik a leglényegesebb különbségek?

Mik lehetnek ennek a fajtának az előnyei, és hátrányai?

Kinek ajánlott a használatuk?

Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Minden, amit a fogamzásgátló tablettákról tudni érdemes

A fogamzásgátló tabletták hatóanyag tartalmukat tekintve hormonális alapú szerek. Ez azt jelenti, hogy két különböző női hormont, ösztrogént és progesztogént tartalmaznak, melyek célja a teherbeesés ellehetetlenítése.

De milyen módon képesek erre?

Hatásmechanizmusuk lényege egyrészt az, hogy ideiglenesen megvastagítják a méhnyakat, (ezzel megpróbálva ellehetetleníteni a spermium útját), valamint megváltoztatják annak nyálkahártya szerkezetét, ebből kifolyólag kizárják a megtermékenyített petesejt beépülésének lehetőségét.

Tudtad, hogy két különböző fatja létezik?

A népszerűbb termék a kombinált (ösztrogén + progesztogén), míg a szélesebb körben felhasználható, kevesebb mellékhatással rendelkező, a kizárólag progesztogént tartalmazó típus.

Melyik kinek ajánlott, és mik a hatékonysági rátáik?

Hatékonyságukat tekintve szinte teljesen megegyeznek. Hivatalosan mindkettő esetében 99% hatékonyság garantált a terhesség megelőzésének érdekében, de logikai alapon a kombinált típus kétségkívül dupla védelmet biztosít vetélytársával szemben.

Azonban a szimplán csak progesztogént tartalmazó tabletta, több ember számára jelenthet megnyugvást. Nagyobb biztonsággal alkalmazhatják például dohányosok, szoptató anyák, és idősebb korban lévő személyek is.

Ellenben a kombinált gyógyszert nem használhatják 35 év felettiek, és migrénes fejfájással, magas vérnyomással, vagy túlsúllyal küzdő nők.

antibébi tabi

A fogamzásgátló tabletták előnyei és hátrányai

Előnyei: könnyedén, kényelmesen alkalmazhatóak. Magas hatékonysággal bírnak. Eltűntethetik a pattanásokat. Csökkenthetik a petefészek, és vastagbél rák kockázatát. A tabletták szedésének abbahagyását követően, akár azonnal teherbe eshetünk, amennyiben szeretnénk.

Hátrányai: Bevételüknek, akár csak egyszeri kihagyása is drasztikusan csökkenheti a hatékonysági rátát. Egy nehéz nap után könnyedén megfeledkezhetünk a beszedésről, ezért célszerű egy automatikus riasztót állítani telefonunkra, mely időben figyelmeztet majd minket a tabletták bevételével kapcsolatosan. A kombinált tabletta csupán egy szűk réteg számára nyújt mellékhatásmentes, biztonságos használatot.

Mik a lehetséges mellékhatások?

Legtöbbjük csupán a kombinált tabletta esetén érvényesülhet: előfordulhat hányás és hasmenés, súlyos fejfájás, valamint mellkasi fájdalom, nehéz légzés. Rendkívül alacsony mértékben, de növekedhet a mellrák kialakulásának kockázata.

A legnépszerűbb alternatívák – avagy kik lehetnek a konkurensek?

Tapasz és injekció: bár a tablettákhoz hasonlóan szintén hormon alapú fogamzásgátló módszerek, mindkét megoldás rendkívül gyorsnak, és kényelmesnek számít.

Hüvelygyűrű: esetében egy apró, műanyag gyűrűről beszélhetünk, mely hüvelybe helyezését követően bocsájtja ki a szervezetbe az ösztrogén, és progesztogén hormonokat. A tablettákhoz mérten előnyei közé tartozik a kevesebb mellékhatás, és az alkalmi, egyszeri időráfordítás.

Hüvely membrán: azok számára, akik organikusabb beállítottságúak, vagy egyszerűen csak korukból, betegségeikből adódóan nem javasolt számukra a többi készítmény alkalmazása, a legjobb választás a hüvely membrán lehet! Ez egy hüvelybe helyezendő eszköz, mely a spermicid nevű folyadék kombinálásával megakadályozza a spermiumok célba érését. Alkalmazását, leginkább a kontaktlencse használathoz lehetne hasonlítani.