Oldal kiválasztása

Kisbabát vártok?

Akkor nem csoda, ha Ti is azon gondolkodtok pároddal, hogy vajon miként alakul majd a szexuális életetek az elkövetkező hónapokban, a terhesség alatt.

Féltek tőle pszichésen, hogy vajon megsértitek a babát? Valóban vetélést eredményezhet a terhesség alatti aktív szexuális élet?

Lássuk, hogy mit lehet, és mit nem, az apróság megszületéséig!

Szex és áldott állapot: mire figyeljünk?

A szex, talán kimondottan a terhesség ideje alatt a legélvezetesebb, ráadásul mindkét fél számára. Mivel ilyenkor már nincs szükség se óvszerre, se pedig a különböző fogamzásgátló szerek, vagy eszközök használatára.

Mégis gyakran felmerülő kérdés a párok között, hogy vajon biztonságos-e a terhesség alatti szexuális együttlét. A válasz, hogy: gyakorlatilag igen. Egyöntetűen úgy tartják, hogy a szex nem tehet kárt a babában, mivel a méhnyak, és az amniotikus folyadék egyaránt védelmezi, illetve hozzáférhetetlenné teszi Őt.

Az első trimeszter: fontos, hogy tudd, az első trimeszter alkalmával, a rendszeres hányinger, és mellérzékenység mellett gyakran tapasztalható vérzés az együttlét során. Azonban ez teljesen hétköznapi, normális tünetnek számít. Ugyanis a terhesség kezdeti szakaszában a méhnyakban elhelyezkedő hajszálerek duzzadásnak indulnak, majd a szex során könnyedén felszakadhatnak. Amennyiben ez előfordulna, a biztonság kedvéért érdemes kikérned orvosod véleményét, hogy biztosan nem áll-e valami más az eset hátterében.

várandós pár sétálgat

A legtöbb pár, ilyenkor inkább hanyagolni szokta szexet.

A második trimeszter: ez a legkiválóbb alkalom a hancúrozására. A nőket sújtó fáradtság, hányinger, és rosszullét alábbhagy, a szexuális együttlét iránti kedvük pedig rohamosan kezd visszatérni. Kevesen tudják, de ebben az időszakban a legmagasabb az orgazmus elérésének valószínűsége. Ugyanis a csikló területén drasztikusan megnövekedik az érzékenység.

A legfontosabb tehát, hogy egy percig se féljünk, inkább próbáljuk maximálisan kiélvezni ezt a csodálatos periódust.

A harmadik trimeszter: a motiváció itt rendszerint újra alábbhagy, azonban a legtöbb pár aktívan folytatja a szexet. Több tudományos hátterű lap állítja, hogy a terhesség alatti orgazmus kifejezetten jó hatással lehet a csecsemőre nézve.

A terhesség legvége felé haladva egyre többen mellőzik az együttlétet a kora szülés kockázataira hivatkozva. Azonban semmilyen bizonyíték nincs arra nézve, hogy ez a félelem valós alapok áll-e.

Léteznek olyan szexuális pozitúrák, melyeket kötelező elkerülni?

Bár az első trimeszterben még minden a megszokott módon folytatódhat, ezt követően – a méh növekedéséből kifolyólag – már komoly nehézségeket jelentenek majd bizonyos pozíciók. Így általános arany szabály, hogy ami egy picit is kényelmetlen, azt inkább ne erőltessük!

Kakukktojás, a misszionárius póz: az egyetlen olyan pozíció, melyet egyöntetűen, mindenki hanyagolni javasol. Ennek oka pedig az, hogy alkalmazása túl nagy nyomást helyezhet a méhre.

A terhesség alatt tehát fontos, hogy pár népszerű szexpózt mellőzni tudjunk. Ami viszont ennél is fontosabb, az a férfiak részéről történő extra óvatosság, orális szex közben.

Hogy miért?

Az orális szex során, ha a partner levegőt fújna a hüvelybe, az könnyedén légembóliát generálhat a magzatban.

terhes puszi

Mikor tilos a szex a terhesség során?

A leggyakoribb tünetek, melyek során el kell kerülni a szexet:

– Az amniotikus folyadék szivárgása esetén

– A vetélés kockázatának fennállása esetén

– Ha görcsök, hüvelyi vérzés, vagy váladékozás tapasztalható

Meddig várjunk a szülés megtörténte után?

A szülés utáni drasztikus ösztrogénszint csökkenést követően, – a megszokotthoz képest – a libidó elképesztő mélyre zuhanhat. A nők ilyenkor sokáig nem kívánják a szexet.

Általánosságban, mindössze 6-8 hét szükségeltetik a szülés utáni regenerálódáshoz, és teljes gyógyulási folyamathoz. Megszűnik a magas fertőzés veszély, stabilizálódnak a hormonok, és helyreállnak az érzelmi problémák is.

Azonban a kiadós előjátékra, valamint az alapos síkosításra, kezdetben még érdemes hatványozottan odafigyelni.