Oldal kiválasztása

Nőideálok az egyes korokban – Megdöbbentő, hogy mennyit változik az ízlés!

A nőideálok változása A szépség elsősorban az általános társadalmi visszajelzéseken alapszik, mégis elképesztő, hogy mekkora változásokon ment keresztül a különböző korszakon át, egészen napjainkig. Egyszer a vékony, másszor a teltebb alak volt a nyerő? – A nőideálok régen, és ma. Minden komolyabb kornak megvoltak a maga istennőként tisztelt hölgyei, és ha velem tartasz együtt fedezhetjük […]
klasszikus nőideál

by admin

szept 6, 2021

A nőideálok változása

A szépség elsősorban az általános társadalmi visszajelzéseken alapszik, mégis elképesztő, hogy mekkora változásokon ment keresztül a különböző korszakon át, egészen napjainkig.

klasszikus nőideál

Egyszer a vékony, másszor a teltebb alak volt a nyerő? – A nőideálok régen, és ma.

Minden komolyabb kornak megvoltak a maga istennőként tisztelt hölgyei, és ha velem tartasz együtt fedezhetjük fel a legfőbb történelmi korok női szépségideáljait.

Az antik kori ideál az arany középutat célozta meg

Míg a férfiak az izmos, és kidolgozott testükről voltak híresek, addig a nők körében a se nem túl kövér, se nem túl vékony alkat volt elterjedőben. A felsőtesten kisebb mellbőség, lentebb pedig a teltebb derék lett ideálként kihirdetve. Ehhez biztosan kapcsolódik az, hogy a széles derék e korban a termékenységet is jelentette. A haj sem volt elhanyagolható külső jegy az akkori nőknél, többnyire a világos árnyalat, valamint a természet adta hosszúság volt a legkívánatosabb.

Középkori nőideál

Ha egy korbeli festményt veszünk alapul a középkori nőideál pontos behatárolására, felfedezhetjük, hogy a vékony lábakat, és karokat kedvelték kis mellekkel kombinálva. Kedvelték a kicsit férfiasabb beütést, a kerekebb vállakat. Ami a hajat és a bőrszínt illeti, az antik korral megegyezőleg itt is a világosabb tónusokat tartották a nőiesség legkifejezőbb szimbólumának.

Reneszánsz, az újjászületés kora

A has, és a külső megjelenés minden tekintetben a teltebb alakokban mutatkozik meg. Egy teltebb nő, széles csípővel, kisebb tokával és egy moderált felső szélességgel: ez volt a kor igazi, autentikus bálványa. A bőr- és hajszínnek is jelentőséget tulajdonított az akkori társadalom. A halvány, sápadt bőrszín, illetve az arany színezetű haj gazdagságot, jólétet jelképezett. Egy korabeli festő, Peter Paul Rubens is megragadta az alkalmat, hogy az utókornak fent maradjon az „újjászületés” idejében imádott nőalak. Így válhatott híressé az úgynevezett „Ruben alak”, aminek sziluettje megegyezik a fent leírtakkal. A 17. század közepén váltott át körülbelül a női ideál ismét a homokóra formára. A nők a társadalom nyomására és környeztük szimpátiájának elnyerése érdekében különböző, nem túl egészséges módszerekkel próbáltak csípőszélességükből minél több centimétert lefaragni.

40-es 60-as évek szépségei

A második világháború után a reneszánsz vonalhoz tért mindinkább vissza a társadalom. Így a teltebb női vonások újra ideállá fejlődtek. Ha ebben az időben egy nő szélesebb derékkal, és az átlagnál nagyobb dekoltázzsal rendelkezett, azonnal a jólétet kapcsolták vele össze a férfiak.

napozó

70-80-as évek

Ha pár évtizeddel tovább lépünk, már láthatóan változik a férfiak igénye és a korábbi koroktól eltávolodva nem figyelnek az apró, de annál jelentősebb külső vonásokra. Egyetlen alak lebeg a szemük előtt, és az a minél vékonyabb, csont és bőr látvány, melyet a nők ugyancsak egészségtelen életmóddal érhettek csak el, amennyiben genetikájuk nem tette lehetővé.

Ugrás a 20. század legvégére

Az idő változásával a szépségideál jellemzői is egyidejűleg váltogatják egymást. A 20. század végén sem volt ez máshogy. Valami egészen új, szokatlan került a férfiak bálvány listájára, mint a megelőző évszázadokban. Ekkor a nőies testeket sportos fiatalság, és vékony ívek jellemezték. A teltebb testrészek teljesen eltűntek a kívánságlistáról. Ráadásul a hajszín is egészen különbözött a megszokottól, a történelemben először a barnás hajszín vált elfogadottá, sőt sok férfi szerint sokkal természetesebbé és élénkebbé tette a nőket. Ezzel párhuzamosan a félhosszú, sőt még a rövid haj stílus is trenddé válhatott.

egy nő jógázik a képen

A 21. század ideálja

Manapság már olyan szabaddá, és széleskörűvé vált az ideálok lajstroma, hogy nagyon nehéz lenne meghatározni az átlag részére legkívánatosabbat. A vékonytól az egészen telt testalkatig bezárólag minden formából találkozhatunk népszerű, imádott modellekkel. A statisztikákat szemlélve, a női testrészek közül talán a mell, és a fenék kidolgozottsága illetve nagysága játssza a legmeghatározóbb szerepet, amennyiben a hölgyek az átlag számára garantáltan vonzóvá szeretnének válni.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Hogyan fokozd a teherbeesés valószínűségét?
Hogyan fokozd a teherbeesés valószínűségét?

Ebben a cikkben részletesen utánajárunk a teherbeesés valószínűségének fokozására irányuló lehetőségeknek. Milyen tényezők befolyásolják általánosságban a teherbeesést? Van néhány olyan általános tényező, amely nagymértékben befolyásolja a teherbeesés valószínűségét,...

Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!
Mit kell tudni a fogamzásgátló tablettáról? Ezekre jobb ha figyelsz!

Szeretnéd elkerülni a nem kívánt terhességet, de nehezen jutsz döntésre, hogy melyik formáját alkalmazd a fogamzásgátlásnak? Had segítsünk egy kicsit! Terítéken a tablettás verzió, valamint annak különböző válfajai. Vajon mik a leglényegesebb különbségek? Mik lehetnek...

Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!
Mikor érdemes szexterápiára menned? Ezek lehetnek az intő jelek!

Szeretnéd végre megérteni mélyről jövő, kínosnak tűnő vágyaidat? Esetleg más jellegű problémák állnak a háttérben? Korai magömléssel, netán impotenciával küzdesz? Vagy pont ellenkezőleg, bármennyire is igyekszel, egyszerűen képtelen vagy eljutni a csúcsra? Egyáltalán...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás